Deze website is beveiligd met een PKI overheidscertificaat.

Chippen van uw kat

Het chippen van een kat is goed mogelijk. Het is echter geen verplichting, zoals die voor honden geldt. Elk jaar komen er duizenden katten in het asiel terecht. In de dierenasiels van de Dierenbescherming kwamen in 2011 meer dan 24.000 (!) katten binnen. Dat is dus meer dan 65 per dag. Slechts 14 % daarvan werd door de Dierenbescherming herenigd met hun baasje.

Nooit teruggekomen katten

Het totale aantal verdwenen katten ligt hoger dan 24.000 per jaar. Ook bij andere opvangen komen gevonden katten binnen, zonder dat de eigenaars de moeite hebben genomen hun kat te chippen. Of de registratie is niet goed bijgehouden. Deze zoekgeraakte katten kunnen niet worden teruggeven aan hun eigenaars. Daarom is het raadzaam om het chippen ook op uw kat toe te passen.

Ook chippen van de ‘binnenkat’ loont!

Katten die niet of nauwelijks buitenkomen, die hoeft u niet te chippen. Maar als de poes of kat ontsnapt, dan ontbreekt het juist deze ‘binnenkatten’ aan oriëntatievermogen om zijn of haar weg terug te vinden. Daarom raadt Petlook u aan om het chippen van uw kat niet te vergeten en daarna de registratie goed te regelen. Het chippen van uw kat, dat wordt aangeraden door meerdere betrouwbare organisaties.

Verantwoordelijkheid nemen

Omdat er, vergeleken met honden, veel minder problemen zijn met katten fokken of met handelaars, is het chippen van uw kat niet verplicht. Het stijgende aantal zwerfkatten is zorgelijk: ze verwilderen, ze planten zich voort en de grote aantallen zwerfkatten kunnen een probleem gaan vormen. Daarom pleiten organisaties als de Dierenbescherming, de DiBeVo en de KNMvD voor het verplichte chippen voor de kat.