Oogzalf tegen staar

Peter Klaver vertelt · 4 minuten leestijd

Als uw huisdier staar heeft (“cataract” genoemd), dan is de ooglens troebel en vaak grijswit of blauwig van kleur. Door de troebele ooglens kan uw dier minder goed zien. Dat is o.a. te merken aan het schrikken bij onverwachte bewegingen, struikelen, tegen dingen aanlopen en niet goed tegen fel licht kunnen.

Er zijn verschillende oorzaken van staar, waaronder ouderdom (de eiwitten in de ooglens veranderen), suikerziekte, trauma, ontsteking en erfelijk bepaald (erfelijke vorm van staar).

Als staar langdurig aanwezig is, dan kan dit leiden tot oogontstekingen en glaucoom (verhoogde druk in het oog waardoor de oogzenuw kan beschadigen). Uiteindelijk kan staar zelfs leiden tot blindheid.

Door Tamara van der Snoek, dierenarts

Er is een oogzalf beschikbaar tegen staar, namelijk Lanodrops. Het is een oogzalf met de werkzame stof lanosterol en vitamine A. Lanosterol is een natuurlijke chemische stof wat in het lichaam voorkomt, verwant aan cholesterol. Lanosterol zorgt ervoor dat de eiwitten in de ooglens mooi gerangschikt zijn. Als er onvoldoende productie is van lanosterol, dan zijn de eiwitten ontregeld en klonteren ze samen. Hierdoor kan staar ontstaan. Er is ook vitamine A aan toegevoegd, wat een bestanddeel is van de traanfilm en uitdroging van het oogoppervlak voorkomt.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de staar vermindert bij het gebruik van de oogzalf en de lens wordt veel meer helder.

De oogzalf kan worden toegepast in een vroeg stadium, ter voorkoming van staar, maar ook in een later stadium als er al staar (vergevorderd) aanwezig is.

Dit is een niet-ingrijpende manier van behandeling van staar, veel minder ingrijpend dan een staaroperatie. Het zal echter niet in alle gevallen toereikend zijn. Het is wel het proberen waard, ook als er een staaroperatie wordt overwogen.

De oogzalf is geschikt voor honden, katten en konijnen.
Heeft uw huisdier (beginnende) staar en vraagt u zich af of deze oogzalf wat voor uw dier kan betekenen? Neem dan contact met ons op:

 

Gerelateerde artikelen