Deze website is beveiligd met een PKI overheidscertificaat.

Het Huisdierhitteplan

Een "gezond verstand gids" voor huisdiereigenaren en huisdierverzorgers.

Huisdieren zijn net als mensen extra kwetsbaar bij hoge temperaturen; hierbij wat algemene adviezen en daaronder nog wat diersoortspecifieke onderwerpen.

Algemene maatregelen tegen de zon en de hitte


- Voldoende drinken: schoon, gemakkelijk bereikbaar drinkwater
 
- Schaduw! Of nog mooier: hok of mand in de kelder / garage / ruimte met airco zetten. Geen enkel dier in de tocht zetten!
 
- Lichamelijke inspanning in de middag beperken; dus vroeg of laat uitlaten of weiden, tijdens de heetste uren overdag gewoon niets doen of alleen uw hond uitlaten voor het poepen en plassen en snel weer naar binnen
 
- Houd stal, schuur of woning koel door tijdig gebruik van zonwering, ventilator of airconditioning
 
- Let extra op de dieren in uw omgeving: even meedenken met de buren kan geen kwaad, het is vaak onwetendheid die ellende veroorzaakt: koffie en koek werkt beter en is ook veel leuker dan boze telefoontjes!
 
- Let op vliegen: vooral de "metallic groene" bromvliegen leggen in elke wond, maar ook in vieze vachten of mestresten rond de anus hun eitjes, die groeien in enkele dagen uit tot een massa alles vretende maden: niet alleen konijnen en schapen, ook paarden, honden en katten kunnen ze krijgen!
 
- Warm weer= vlooienfeest: bestrijdt de vlooien extra goed deze zomermaanden

Konijnen

Konijnen kunnen slecht tegen warmte; Al vanaf een graad of 24 krijgen zij het moeilijk. Zorg er dus altijd voor dat het konijnenhok niet in de zon staat. Je kan ook "koelelementen" maken door plastic flessen voor twee derde met water te vullen en in de vriezer te leggen (geen glazen fles gebruiken, deze kan barsten!). Als je deze bij het konijn legt, eventueel gewikkeld in een oude theedoek zodat het konijn zijn neus niet kan "branden" aan de ijskoude fles, kan het konijn er tegenaan of in de buurt gaan liggen. Pas wel op dat het konijn er niet aan knaagt.

Ook een stoeptegel die in de vriezer of koelkast heeft gelegen is lekker voor het konijn om bovenop te gaan liggen. Om een buitenhok te koelen kan je er een nat wit laken overheen leggen. Door de verdamping onttrekt dit wat warmte aan het hok.

Met dank aan dierenkliniek Den Ham

Paard

Ook kunt u uw paard ondersteunen in deze warme periode, onderstaande maatregelen zullen zeker helpen!

- Zet je paard in het midden van de dag op stal

- Ga 's ochtends vroeg rijden of stappen voordat het warm wordt, of juist in de avond als het niet meer zo warm is.

- Spuit de vliegendeken een paar keer af met koud water en doe hem daarna weer op.

- Spuit je paard een paar keer af met lauw/koud water.

- Wanneer je paard in de wei staat bescherm hem dan goed tegen de zon. Zo kun je de licht gekleurde plekken zoals de neus insmeren met zonnebrand.

- Buiten in de wei/paddock? Zorg dan voor schaduw! Gebruik je fantasie (partytent?) En plant alvast een boom voor de zomer 2020 en later...

Hond

Houd goed in de gaten of je hond niet oververhit raakt als het buiten warm is. Honden kunnen hun warmte alleen kwijt via hun voetzolen en door te hijgen. Begint je hond erg te hijgen, te kwijlen of wordt hij sloom, dan kan het zijn dat je hond last heeft van de warmte. Als de lichaamstemperatuur te ver oploopt, ( normaal is 38,0-39,0) kan de hond in coma raken en sterven. Oude honden en honden met zeer korte neuzen lopen meer risico op oververhitting; houd ze goed in de gaten en neem zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen.

Kortsnuiten koel je prima af door ze in een emmer lauw water te zetten, honden met een dik vacht kun je afkoelen door een paar emmers lauw water over hun vacht te gieten.

Je voorkomt oververhitting door je hond niet in de directe zon te laten. Wandel of fiets niet met je hond op het heetst van de dag, maar doe dit ’s ochtends of ’s avonds, en zorg voor voldoende koel vers water. Fiets bovendien alleen met je hond als hij dit gewend is en houd de afstand beperkt. Houd er rekening mee dat asfalt en zand heel warm kunnen worden; op gras loopt dan prettiger voor je hond. Controleer de voetzolen van je hond, dan spoor je problemen sneller op. 

Houd je hond van zwemmen, laat hem dit dan doen. Maar in zee en daarna in de volle zon op het strand is natuurlijk zinloos: Schaduw is het toverwoord!

Rem je hond op tijd af als hij wil rennen of spelen. 

In de auto kan de temperatuur flink oplopen. Laat de hond nooit alleen achter in de auto, ook niet met het raam open of in de schaduw. Ook met het raam open kan de temperatuur in de auto snel stijgen. Bovendien kan de auto sneller in de zon komen te staan dan verwacht.

Tref je een hond aan die oververhit dreigt te raken, zoek de eigenaar van de auto of bel de politie en de dierenambulance.

Kat

Hou je kat binnen, koel je woning zoveel mogelijk af en zorg voor koud drinkwater.

Beperk vervoer, inspanning en stress en gebruik je nuchtere verstand: naar de dierenarts in een klein mandje in een warme auto is niet handig: spreek vroeg of laat in de dag af.

Sommige katten spelen graag met water of liggen graag in de gootsteen: ideaal!

De meeste katten geven prima aan waar ze zich het lekkerste voelen. Bij oude katten moet je ze soms een handje helpen om een koele plek te vinden.


"Een oude poes in zijn/ mandje onder een klamboe in de bijkeuken" is een prima idee!

Vogels

Schaduw! Schoon water en frisse lucht: geen tocht! Geen stress!

En in het algemeen: gebruik je verstand! Bij twijfel meet je even rectaal ( in de anus) de temperatuur met een gewone mensen thermometer en bel je daarna je dierenarts.

Download folder (PDF)
Dier gevonden?
AlertAdvertentie