Deze website is beveiligd met een PKI overheidscertificaat.

Dood door mishandeling wordt nog vaak niet bestraft

Ondanks dat er veel meer aandacht is voor diermishandeling wordt er hooguit twintig keer per jaar beroep gedaan op een forensisch team om een dier te onderzoeken op mishandeling, jammer genoeg maken politie en justitie niet vaker gebruik van de mogelijkheden van de forensische opsporing om mensen die dieren mishandelen aan te pakken.

 

Het  huidige kabinet heeft het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WOCD) laten onderzoeken of er vaker gebruik kan en moet gemaakt worden van een forensisch onderzoek als er diermishandeling vermoed wordt, het antwoord van het centrum was kort en krachtig; JA. 

 

Het onderzoek werd al afgelopen zomer gepubliceerd maar vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid is er nog geen antwoord op gekomen, dat wordt pas begin december verwacht.

 

Bij het onderzoek is vast komen staan dat het niet onwil is die een vervolging of straf onmogelijk maakt maar grote verschillen in de werkwijzen van de politie en het ontbreken van voldoende budget om een grondig onderzoek uit te voeren zijn de oorzaak van het falen. Vaak gaat het al mis bij het vinden van een dood dier dat onder verdachte omstandigheden is gestorven.

 

Net zoals bij de verdachte dood bij een mens moet de vindplaats volledig hermetisch worden afgesloten en sporen op de juiste wijze worden verwerkt, nu gebeurt dat nog te weinig waardoor technisch bewijs ontbreekt of onvoldoende betrouwbaar is en men niet tot vervolging kan overgaan of bij een rechtszaak de dader wordt vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Lees meer dierennieuws op: https://actueeldierennieuws.nl/

Download folder (PDF)
Dier gevonden?
AlertAdvertentie