Hond kopen of verkopen?

Sinds 1 november 2021 zijn de regels voor het kopen en verkopen van honden veranderd. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de regelgeving rondom het kopen, verkopen en registeren van honden gewijzigd. We zetten de belangrijkste veranderingen op een rijtje.

Waarom zijn nieuwe regels nodig?

Chippen en registreren van honden is in Nederland al verplicht sinds 1 april 2013. Echter door de grote vraag naar honden neemt de illegale handel in honden en puppy's toe. Helaas komen niet alle honden van betrouwbare fokkers.

De rijksoverheid scherpte daarom de regels aan. Daarmee moeten de volgende mistanden tegengegaan worden:

 • Pups die op te jonge leeftijd worden gescheiden van hun moeder. Dit komt vaak voor bij de zogenaamde broodfokker. Pups mogen wettelijk pas na 7 weken weg bij de moeder. Een broodfokker fokt dieren om vooral geld te verdienen. Naar het welzijn van de dieren wordt vaak niet of onvoldoende naar omgekeken.
 • Vervoer van honden onder slechte omstandigheden; Honden worden regelmatig vervoerd in sterk vervuilde en veel te kleine kooien.
 • Zieke en slecht gesocialiseerde pups die bij een nieuwe eigenaar komen. Deze honden vormen niet alleen een gevaar voor de omgeving maar ook voor de volkgezondheid.
 • Het misleiden van hondenkopers door buitenlandse pups te verkopen met Nederlandse chips en paspoorten. Nieuwe baasjes wordt niet verteld dat de honden eerst (illegaal) geïmporteerd zijn.

Voor meer informatie verwijzen we u naar de website van de RVO.

Gaat u een hond kopen?

Waar moet u aan voldoen als koper van een hond? Hier moet u aan voldoen:

 • Koop alleen een hond met een chip, registratie én een officieel EU-dierenpaspoort. De toevoeging van het paspoort is nieuw sinds 1 november 2021.
 • U registreert de hond op uw naam bij een erkend portaal zoals Petlook.
 • Ook nieuw met de wetswijziging is dat u verplicht bent om wijzigingen door te geven. Het gaat dan om adreswijzigingen, vermissing, verkoop, export of het overlijden van uw hond.
Hond kado

Eenmalig een nestje?

Is uw teefje (per ongeluk) zwanger en verwacht u dus een nestje pups? Dan bent u voor de wet, ook al is het maar eenmalig, een fokker en moet u een UBN-nummer aanvragen.

Daarnaast moet u uiteraard ook zorgen voor het nestje. Laat u hierover goed voorlichten door uw dierenarts!

Nestje puppy's

Wat moet u regelen bij een nestje?

 • Vanaf de 4e week na de geboorte vinden vaak de eerste kennismakingen plaats met de nieuwe baasjes. Noteer alvast de gegevens van de nieuwe baasjes van de pups.
 • Ontwormen en ontvlooien. Hou de pups en de moeder vrij van wormen en vlooien in de kraamtijd. Laat u hierover voorlichten bij uw dierenarts.
 • Enten, chippen en registreren. In de 6e week moet u de pups laten enten tegen hondenziektes (bij 9 weken is de 2e enting nodig). Maar u moet ook de pups laten chippen door een erkende chipper. Petlook adviseert om dit altijd te laten doen door uw dierenarts.
 • De dierenarts regelt voor u een Europees paspoort per pup. Hiervoor wordt het paspoortnummer, chipnummer en uw UBN-nummer vastgelegd door de dierenarts.
 • Vervolgens registreert u de pups op uw naam met het chipnummer bij een erkende databank zoals Petlook.

Gaan de pups naar hun nieuwe baasje?

Dan kunt u eenvoudig de registratie van de pups doorsturen naar de nieuwe baasjes via Mijn Petlook. Daarmee regelt u meteen de verplichte wijziging van gegevens. De pups krijgen tenslotte een ander baasje.

De nieuwe baasjes kunnen vervolgens weer eenvoudige de registratie van de pup op hun naam zetten.

Haalt of koopt u een hond in het buitenland?

Hiervoor gelden ongeveer dezelfde regels als wanneer u een nestje puppy's heeft, als de hond niet voorzien is van een chip en paspoort.

 • Voor u de hond ophaalt, vraagt u een UBN nummer aan.
 • Als u de hond opgehaald heeft, gaat u met de hond naar de dierenarts. We adviseren u om de dan ook direct de hond goed na te laten kijken door de dierenarts.
 • De dierenarts zal de hond chippen en registreren en voorzien van een Europees paspoort. Voor registratie is uw UBN nummer noodzakelijk. Dit moet binnen 2 weken na aankomst in Nederland gebeuren.
 • Tenslotte registreert u de hond bij een erkende databank zoals Petlook obv het chipnummer.

Heeft uw hond uit het buitenland een chip en Europees paspoort?

Dan kunt u de hond gewoon op uw naam registreren via Petlook. Let op! Ook voor gechipte honden uit het buitenland gelden regels. Zie hiervoor de website van de NVWA.

Hond in bench

Samengevat

Voor alle informatie rondom de gewijzigde regelgeving, ook voor dierenartsen, fokkers en importeurs kijkt u op de website van de RVO.

Heeft u vragen over de regelgeving en wat dit voor u in gaat houden:

Bel met het contactcenter van RVO:

 • 088-0424242 voor bedrijven
 • 088-0424747 voor particulieren
 • Of klik hier om naar de chat van RVO te gaan en kies voor Dierregistraties