Aanschaf van een pup, waar let je op?

Peter Klaver vertelt · 2 minuten leestijd

Veel mensen hebben de coronacrisis en het vele thuiswerken aangegrepen om een hond te nemen. Wachtlijsten lopen soms wel op tot meer dan een jaar! Fokkers krijgen meer aanvragen dan dat ze hondjes hebben. Dat betekent dat de sector ook mensen aantrekt die het niet al te nauw nemen met dierenwelzijn en wetgeving. Dat baart zowel de hobbyfokkers als de beroepsmatige fokkers zorgen.

Honden zijn sociale en fijne huisdieren, maar vragen wel veel tijd. En die lijkt er nu te zijn in tijden van corona. Maar waar let je op als je een puppy wilt kopen?

Er is veel discussie of en hoe de hondenfokkerij aangepast moet worden. Dierenartsen kunnen een belangrijke rol spelen in de bestrijding van illegale hondenhandel. U kunt zelf ook meehelpen! Laat u niet alleen verleiden door lieve puppy ogen.

Zaken waar je op moet letten bij aanschaf pup:

Op de website van de LICG vind je veel informatie over het houden van huisdieren en over de aanschaf van een pup, de puppy-checklijst.

  1. Is de moederhond aanwezig, zijn de melkklieren ontwikkeld en past het ras of maat van de moederhond bij de pups?
  2. Is de moederhond (teef) niet aanwezig, dan is de kans groot dat je te maken hebt met een pup uit het buitenland.
  3. Een (legale) pup uit het buitenland is minimaal 15 weken oud. Vaccinatie tegen rabiës (verplicht) mag pas op 12 weken en dan moet er nog 3 weken gewacht worden, voordat de hond de grens over mag.
  4. Soms wordt de geboortedatum "aangepast", zodat de pup jonger gevaccineerd kan worden tegen rabiës (naast de normale puppy-enting) en zo jonger geëxporteerd kan worden.
  5. Bij elke hond, die je koopt, heb je een (Europees) paspoort nodig met een uniek nummer, dat op elke pagina terug te vinden is.
  6. Puppies worden verplicht gechipt door de fokker in de nek of linker schouder en hij/zijn moet ook voor een goed ingevuld paspoort zorgen, inclusief het chipnummer. Deze pagina wordt gelamineerd om fraude te voorkomen.
  7. Bij aankoop van een pup moet de chip en paspoort worden overgeschreven naar de nieuwe eigenaar. Bij vermissing kan de eigenaar op die manier worden teruggevonden aan de hand het het chipnummer.
  8. Registratie moet bij een door de Nederlandse overheid erkende databank, zoals Petlook, de oudste digitale databank van Nederland of een andere databank voor gezelschapsdieren.
  9. Keuze van een pup doe je bij voorkeur met een deskundige/ervaren fokker, hondentrainer of je dierenarts.
  10. Is het een beetje schoon bij de fokker? Is het nest schoon? Moederhond goed verzorgd? Hoe zijn vacht en nagels? Pups geen diarree? Schoon om de anus?
  11. Is de pup goed gesocialiseerd? Opgegroeid in de woonkamer en zijn er regelmatig mensen in de omgeving. Komt hij/zij naar je toe of kruipt hij weg?
  12. Is er een koopcontract? Staan de gegevens van de eigenaar er in, de prijs, aankoopdatum en chipnummer (identificatie) en het doel waarvoor de hond is verkocht/gekocht (fok, sport of huishond?)
  13. Verklaart de verkoper dat de hond gezond is? Is er een "niet goed, geld terug-garantie" en staat die er in? Zijn er bepaalde zaken uitgesloten?

Voor meer films over dieren en diergeneeskunde kijk dan op Peter Klaver vertelt

Gerelateerde artikelen