Oververhitting bij uw hond

Peter Klaver vertelt, Hond · 2 minuten leestijd

In Nederland zijn de zomers vaak erg warm, soms ruim boven de 30 graden C. Helaas overlijden er elk jaar een aantal honden aan oververhitting, maar een veel groter aantal heeft last van "hitteslag" en voelt zich niet een aantal uren niet lekker.

Oververhitting bij uw hond is iets serieus en bovendien erg gevaarlijk. Maar hoe gaat u dit tegen? En wat zijn de signalen van oververhitting? Dierenarts Peter Klaver vertelt ons er meer over!

Oorzaken van oververhitting

Er zijn een aantal honden die extra risico lopen op oververhitting. Dit zijn kortsnuit-honden en honden met dikke vacht.

Honden (en ook katten) zweten nauwelijks. Omdat honden niet kunnen zweten, hijgen ze om de warmte kwijt te raken. Ook via de zweetklieren aan de pootjes / voetkussentjes kunnen ze warmte kwijtraken.

Honden kunnen op verschillende manier oververhit raken. Bij hoge temperaturen en ook in de auto raken ze snel oververhit. In een stilstaande auto kan de temperatuur snel oplopen, laat daarom nooit uw hond achter in de auto! 

Verschijnselen van oververhitting

Oververhitting bij uw hond is op verschillende manieren te herkennen. 

Zo gaat uw hond meer hijgen en speekselen/kwijlen. Hiermee probeert hij de warmte kwijt te raken. Ook kan uw hond futloos worden en niet meer willen lopen, sommige honden verlizen zelfs het bewustzijn.

Let altijd goed op, helaas bestaat er een kans op sterfte als uw hond oververhit raakt.

Tips om uw hond af te koelen

Allereerst is het belangrijk om uw hond onmiddelijk uit te zon te halen wanneer hij oververhit is of dreigt te raken. Koel uw hond met lauwwarm water (geen ijswater). Dit kan via een douche of bad met lauw-lauw water of natte handdoeken.

Zorg er ook voor dat er altijd voldoende fris en lauw drinkwater ter beschikking is voor uw hond. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Gerelateerde artikelen