Van verveelde naar blije hond: 3 goede voornemens voor het baasje

Hond · 2 minuten leestijd

Ieder jaar weer met nieuwe goede voornemens op de proppen komen, valt niet altijd mee. U verzandt al snel in cliché voornemens zoals afvallen, sporten of meer tijd voor uzelf nemen. Deze keer gooit u het dan ook over een andere boeg: u gaat meer tijd vrij maken voor uw verveelde hond! Want een blije hond betekent tenslotte ook een happy baasje. In dit artikel helpen wij op u weg met 3 tips hoe u dit kunt aanpakken.

blije hond

Dit gaat niet aan uw honds neus voorbij….

Onze honden zijn gefokt om samen te werken met mensen, dus zonder de juiste stimulatie kunnen ze zich makkelijk vervelen. Zeker als uw hond wat langer alleen thuis is. 

Zo hebben honden naast lichamelijke beweging ook de behoefte om hun neus te gebruiken om nieuwe dingen te ontdekken en hun denkvermogen te stimuleren. Traktaties in het huis verstoppen is dan ook een leuke manier om extra mentale stimulatie aan zijn routine toe te voegen. Laat hem bijvoorbeeld raden in welke hand u zijn favoriete snack verborgen houdt. Of gebruik een snuffelmat waarin u brokjes of snoepjes verstopt die uw hond vervolgens kan opspeuren. 

Wilt u een extra blije hond, dan kunt u ook nog een stapje verder gaan en met uw viervoeter op speurcursus gaan. Ook uitermate geschikt voor onzekere honden, oudere honden of honden met een gedragsprobleem!

Afwisseling zorgt voor hét verrassingseffect

Uit onderzoek blijkt dat honden zich gaan vervelen als ze iedere keer met hetzelfde oude speelgoed moeten spelen. Om uw hond geïnteresseerd te houden, geeft u hem het beste maar een paar speeltjes tegelijk. De andere speeltjes bewaart u in een opbergbox. Als u hem ongeveer om de dag andere speeltjes aanbiedt, zal zijn enthousiasme voor zijn andere ‘nieuwe’ speeltjes groot zijn. Maak het speelgoed nog aantrekkelijker door er interactie aan toe te voegen en er actief samen met uw hond mee te spelen door bijvoorbeeld te apporteren. 

Doe er eventueel nog een schepje bovenop door uw hond te leren hoe hij zijn speelgoed weer opruimt in de opbergbox. Honden zijn namelijk gefokt om taken te verrichten en het betrekken van uw hond bij uw dagelijkse taken zal ook verveling verlichten. Daarnaast helpt het om zelfvertrouwen op te bouwen; een hond die zich nuttig voelt, is een zelfverzekerde blije hond!

Happy baasje + happy hond = happy holiday!

Als u vakantieplannen heeft, kunt u natuurlijk een hondenoppas, uitlaatservice of hondenpension regelen voor uw harige gezinslid. Maar hoe leuk is het eigenlijk om uw hond juist mee te nemen op (auto)vakantie. Er zijn heel wat voordelen te bedenken:

  • U heeft altijd de beste bodyguard bij u in de buurt.
  • U zal niet snel in slaap vallen achter het stuur, aangezien u er iedere 2 uur even uit moet om uw hond een luchtje te laten scheppen.
  • Hebben uw kinderen of reisgenoten geen zin om te frisbeeën of voetballen op de camping ? Geen nood! Uw hond staat te trappelen.
  • Nieuwe omgevingen met nieuwe geuren zorgen ook weer voor extra mentale stimulatie van uw hond. 

En alhoewel een oppas of pension ook energie steekt in het tegengaan van verveling van de hond, is uw hond toch altijd het liefst bij u in de buurt, bij zijn eigen roedel. Dus….. gaat uw hond komend jaar ook mee op (auto)vakantie?

Is uw hond al geregistreerd?

Gerelateerde artikelen