Uw hond mee op vakantie in de auto

Hond · 2 minuten leestijd

Steeds meer mensen blijven tijdens hun vakantie in Europa en vertrekken met hun auto naar hun langverwachte vakantieadres. Geen lange wachtrijen en extreme druktes op vliegvelden, maar lekker onbezorgd met uw auto op reis. Gaat uw hond mee op vakantie in de auto, dan is er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden om zowel u als uw hond een onbezorgde vakantie te geven. Petlook helpt u op weg!

Hond in auto

Comfortabel en veilig reizen

Een lange reis in de auto vergt vaak veel van uw viervoeter en niet alle honden vinden dit fijn. Zorg dat u weet hoe uw hond in de auto comfortabel mee kan nemen. Het favoriete speeltje en dekentje van uw hond meenemen is een mooie start. Op die manier houdt u de vertrouwde geur van huis in de buurt en zal uw rond rustiger blijven tijdens de reis.

Zorg ook dat uw hond goed vastzit in de auto. In sommige landen zoals Duitsland is dit laatste zelfs verplicht. Een hondenzitje, hondengordel, hondenharnas of een bench werken vaak goed. En heel belangrijk: houd er rekening mee hoe vaak uw hond uitgelaten moet worden en zoek uit waar daar ruimte voor is onderweg.

Bescherm uw hond tegen oververhitting

Honden raken in een stilstaande auto snel oververhit. Laat daarom nooit uw hond achter in de auto als u een tussenstop maakt of op wat voor moment dan ook! Zet tijdens het rijden de climate control of airco op een aangename temperatuur of de ramen op een kiertje, zodat de temperatuur niet de kans krijgt om hoog op te lopen. 

Honden hebben namelijk meer moeite om hun warmte kwijt te raken dan bijvoorbeeld mensen en zijn daardoor sneller oververhit. Meer tips om oververhitting bij uw hond te voorkomen, vindt u in het artikel van Peter Klaver. Zo kan uw hond veilig mee op vakantie in de auto!

Ga goed voorbereid op pad!

Een goede voorbereiding is het halve werk! Klinkt als een cliché, maar oh zo waar. Wij geven u enkele tips ter voorbereiding als uw hond meegaat op vakantie in de auto:

  • Uw hond moet gechipt en geregistreerd zijn én een Europees dierenpaspoort hebben. Vergeet deze dus niet aan te schaffen en mee te nemen. 
  • Laat uw hond nakijken door een dierenarts voordat u op vakantie gaat. Zo weet u zeker dat hij of zij gezond genoeg is voor de lange reis en een eventueel verschil in temperatuur. Neem voor de zekerheid een EHBO-kit mee voor uw huisdier.
  • De hondsdolheidsvaccinatie (Rabiës) is verplicht als u de grens over gaat. Deze moet minimaal 21 dagen voor vertrek zijn verkregen. Daarnaast kunnen er per land aanvullende eisen zijn zoals een gezondheidscheck, verplichte ontworming of een muilkorfplicht. Sommige hondenrassen zijn zelfs verboden in het buitenland. Kijk op de website van LICG voor de invoereisen per land. Check ook van alle doorreislanden de voorwaarden.
  • Voorkom beten van teken en vlooien met de juiste vlooien- en tekendruppels of -tabletten en neem voor de zekerheid een tekentang mee.

Is uw hond nog niet geregistreerd?

Gerelateerde artikelen