3 stappen om uw hond te leren wandelen zonder trekken

Hond · 2 minuten leestijd

“Mijn hond trekt aan de lijn” is een probleem dat wij vaak terug horen van hondeneigenaren. In het ergste geval wordt u met een flinke ruk als een soort tekenfilmfiguur achter uw hond aan meegesleurd en bent u de controle helemaal kwijt. Alles behalve ontspannen dus, voor zowel u als uw hond! Met het 3-stappenplan in deze blog maakt u een goede start om uw hond te leren wandelen zonder te trekken. 

hond aan riem

Waarom trekt een hond aan de lijn?

Voordat u begint met het oefenen van de 3 stappen, is het belangrijk om uzelf de vraag te stellen waarom uw hond neigt tot trekken aan de lijn. Er zijn vele oorzaken mogelijk, maar de meest voorkomende reden is dat het werkt voor de hond en hij er dus een beloning uithaalt; het trekken aan de lijn brengt de hond namelijk het snelste naar een bepaalde plek. Andere oorzaken zijn overtollige energie die eerst afgevoerd moet worden, een onveilig gevoel of een reactie op positieve of negatieve prikkels uit de omgeving (zoals een andere hond die voorbij komt).

Benodigdheden om uw hond te leren wandelen zonder trekken

Omdat het aanleren van gewenst gedrag effectiever is dan het afleren van ongewenst gedrag, hoeft u het trekken aan de lijn niet af te leren; u gaat uw hond simpelweg leren om netjes mee te lopen aan de lijn. Wat heeft u hiervoor nodig? Gezonde en smakelijke beloningssnacks, een hondenriem/ -lijn met vaste lengte, een clicker (optioneel) en verder een hoop geduld, liefde en tijd.

Stap #1: maak contact met uw hond

Zorg dat u de aandacht van uw hond heeft en dat u echt in verbinding met hem bent. Een stap die vaak onderschat wordt, maar een voorwaarde is om uw hond succesvol te leren wandelen zonder trekken. Oefen het belonen met uw hond (eventueel met een clicker) door hem bijvoorbeeld te laten zitten en liggen en door hem u te laten volgen. Zonder riem en het liefst in een rustige omgeving waarin de hond zo min mogelijk afleiding heeft.

Stap #2: belonen, belonen en nog eens belonen

Maak de riem vast aan de halsband van uw hond en gebruik hierbij het liefst een lijn met vaste lengte, bijvoorbeeld een super griplijn. Nodig uw hond om mee te lopen en zorg ervoor dat de lijn ontspannen is en zo los mogelijk blijft hangen. Beloon uw hond met een snack (en eventueel een clicker voorafgaand aan de snack) als hij met u mee wandelt zonder te trekken aan de lijn. 

Uw hond aaien op zijn favoriete plek kan overigens ook een beloning zijn, maar dat is afhankelijk van de hond. De meeste honden zijn voedselgemotiveerd, waardoor een (gezonde) snack inzetten sowieso vaak effectief is. 

Trekt uw hond aan de lijn? Stop dan met lopen en beloon uw hond uiteraard niet. Zodra uw hond de lijn weer laat vieren, loopt u weer door en beloont u hem. Blijf doorlopen en blijf uw hond belonen als hij blijft volgen.

Stap #3: bouw uit naar meer uitdagende locaties

Breid stap 2 langzaam uit door in andere omgevingen te trainen. Omgevingen die stap voor stap meer afleidend en uitdagender zijn. Begin in een rustige straat en breid uit naar bijvoorbeeld het bos. In een later stadium kunt u uitbreiden naar een drukkere plek waar ook andere honden komen zoals het park. Gaat dit helemaal goed, dan kunt u de beloning gaan afbouwen.

Hoe lang moet ik trainen voordat mijn hond stopt met trekken aan de lijn?

Als u consequent 3 x per dag zo’n 5 minuten met uw hond traint gedurende een langere periode, is de kans groot dat u na een paar weken mooie resultaten ziet. Boekt u geen vooruitgang en blijft uw hond trekken aan de lijn? Schakel dan een ervaren hondengedragstherapeut in die u verder kan helpen om uw hond te leren wandelen zonder te trekken.

De adviezen in deze blog zijn geenszins een vervanging voor een consult door een gedragstherapeut.

Bang dat uw hond zich lostrekt? Voorkom vermissing en laat hem direct chippen!

Gerelateerde artikelen