Help uw oude hond met deze 3 seniorentips

Hond · 2 minuten leestijd

Hoe snel een hond oud wordt, hangt sterk af van de grootte en het ras van uw viervoeter. Let daarom goed op ouderdomsverschijnselen die erop kunnen wijzen dat uw hond aan het verouderen is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gedragsveranderingen, verminderde vitaliteit, meer slapen of een doffere vacht. Als hondenbaasje wilt u natuurlijk niks liever dan dat uw oude hond zich goed voelt en happy door het leven gaat. Met de 3 seniorentips uit dit artikel helpen wij u om uw oude hond maximaal te ondersteunen.

Tip #1: een jaarlijkse gezondheidscheck

Zoals veel dieren vertonen honden vaak pas klachten als de problemen al langere tijd bestaan. Daarom is het goed om eventuele problemen vroegtijdig vast te stellen door uw oude hond eens per jaar grondig te laten checken door uw dierenarts. Door aandoeningen in een vroeg stadium op te sporen, zijn ze meestal beter te behandelen en zijn de vooruitzichten op lange termijn beter.

Met alleen een lichamelijk onderzoek worden aandoeningen ontdekt die al in een meer vergevorderd stadium zijn zoals gebitsproblemen. Met bloed- en eventueel urineonderzoek is het mogelijk om aandoeningen veel eerder te ontdekken, nog voordat ze voor zichtbare problemen zorgen. 

Onze senioren gezondheidscheck kunt u zelf van te voren invullen om te zien of een bezoekje aan de dierenarts al eerder gewenst is.

Tip #2: hulpmiddelen voor de leefomgeving

Gebreken komen met de jaren, maar gelukkig zijn er tal van hulpmiddelen die u kunt inzetten om uw oude hond extra te ondersteunen:

  • Is uw hond niet meer zo soepel? Schaf dan een loopplank aan om uw hond in en uit de auto te krijgen.
  • Haal een orthopedisch kussen of hondenbed in huis. Door dit comfort kan uw hond beter opladen en krachten opdoen. 
  • Ligt uw hond thuis graag op de bank? Dan zijn er speciale opstaptrapjes te koop waarmee uw hond makkelijker op de bank kan komen.

Tip #3: pak de leefstijl en verzorging aan

Ook op het gebied van leefstijl en verzorging is er genoeg wat u zelf kunt doen om het leven van uw oude hond comfortabeler te maken:

  • Ook in het najaar zijn parasieten nog flink actief. Omdat de weerstand van oude honden over het algemeen minder goed is, is het belangrijk om uw hond preventief te blijven behandelen.
  • Oude honden kunnen baat hebben bij specifieke voedingsstoffen die bijdragen aan gezonde gewrichten. Zo helpen glucosamine en chondroïtine om gezonde gewrichten en mobiliteit te behouden en zorgt calcium voor ondersteuning van sterke botten. Deze voedingsstoffen zijn verkrijgbaar in voedingssupplementen, maar er bestaat ook specifiek voer waar deze stoffen extra in verwerkt zijn.
  • Wilt u de levensverwachting van uw oude hond verlengen? Let dan goed op zijn gewicht. In het artikel Gezonde honden leven meer dan 2 jaar langer vindt u praktische tips om aan het gewicht van uw hond te werken.  

Doe de check of een dierenartsbezoek nodig is.

Gerelateerde artikelen