Hond
Hond · 2 minuten leestijd
We bespreken in dit artikel een aantal signalen die kunnen wijzen op gezondheidsproblemen bij uw oudere hond. U zult zich wellicht afvragen wanneer u uw hond als een senior moet beschouwen. Net als mensen blijven de jaren tellen ook al doen we ons voor als ‘oudere-jongeren’. Dat doet uw hond ook. Vanaf 7 jaar noemen wij een grote rassen ‘senior’, middelgrote rassen vanaf 8 jaar en kleine rassen vanaf 9 jaar. Hij is nog fit en staat volop in het leven, maar begint stiekem langzaam last te krijgen van ouderdomskwaaltjes. Welke dat kunnen zijn is heel divers en soms niet meteen herkenbaar. Als eigenaar is het daarom noodzakelijk problemen op tijd te ontdekken.
Bij oudere honden kan er door verschillende oorzaken een verandering in gewicht komen. Gewichtstoename kan bijvoorbeeld plaatsvinden door verminderde activiteit of een tragere stofwisseling. Door verminderde eetlust, kan een oudere hond juist afvallen.
Door aandoeningen zoals nierfalen, leverproblemen en hormoonziektes kan de vacht van uw oudere hond slechter en doffer worden. Houdt daarom de vacht van uw hond in de gaten. Let hierbij ook op knobbels. Indien u een knobbel vindt, is het belangrijk deze te laten onderzoeken bij de dierenarts. De dierenarts kan dan vaststellen van welke aard de knobbel is en of er eventueel behandeling moet volgen.
Stinken uit de bek is vaak een teken van een ongezond gebit, zoals een ontsteking. Ondanks de pijn zal een hond vaak alsnog eten. Dat een hond eet, betekent dus niet dat hij geen pijn/last heeft. Houdt daarom het gebit en de adem van uw hond in de gaten.
Daarnaast zie je regelmatig bij oudere honden dat ze meer gaan drinken en vaker moeten plassen. Dit kan meerdere oorzaken hebben. De belangrijkste zijn nierfalen, leverproblemen en suikerziekte. Als u merkt dat uw hond meer drinkt en vaker moet plassen, is het belangrijk uw dierenarts te bezoeken.
Als uw hond vaak vermoeid is of moet hoesten, kan dat een teken zijn van een verminderde long- of hartfunctie. Het is van belang dat u in dat geval uw dierenarts bezoekt. Behandeling kan in dat geval levensverlengend zijn en kan de kwaliteit van leven verbeteren.
Een ouderdomskwaal waar helaas veel oudere huisdieren, waaronder honden, last van krijgen is vertroebeling van zicht. Het zicht van uw oudere hond kan verslechteren. Gedurende de jaren kan de ooglens troebel worden, deze verandert dan vaak van kleur in grijswit of blauwig.
Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer een op de vijf honden last krijg van artrose. Dit wordt vaker gezien bij oudere honden dan bij jongere honden. Artrose zorgt voor stijfheid in gewrichten. Hierdoor zal uw hond stijfheid ervaren bij het opstaan en lopen. Ook zal hij, door de pijn, minder zin hebben in wandelen en spelen. Als u ziet dat uw hond stijf loopt of pijn lijkt te hebben aan gewrichten, raadpleeg dan uw dierenarts. Hij kan dan onderzoeken of er sprake is van artrose en wat de mogelijke behandelingen zijn.
Net als bij mensen kunnen ook honden last krijgen van hersenveranderingen (dementie). Dit is op verschillende manieren te herkennen. Zo kan het karakter van je oudere hond veranderen; hij wordt bijvoorbeeld minder speels of juist veel actiever of onrustiger. Ook kan hij door de dementie aangeleerd gedrag zoals zindelijkheid verliezen en daardoor in huis zijn behoefte doen. Daarnaast kan hij gedesoriënteerd raken tijdens bijvoorbeeld wandelingen of bekende plekken.
Oudere honden kunnen ook andere gedragsveranderingen ondergaan. Zo kan hun vermogen om met stress om te gaan verminderen en kunnen ze verlatingsangst ontwikkelen. Mocht u gedragsveranderingen opmerken bij uw oudere hond, dan is het belangrijk om bij de dierenarts te laten onderzoeken of deze veranderingen een medische oorzaak hebben.
Laat de gezondheid van uw senior hond elk half jaar controleren. Onze senioren gezondheidscheck kunt u zelf van te voren invullen om te zien of een bezoekje aan de dierenarts gewenst is.