Hoe lang kan een hond alleen thuis zijn?

Hond · 2 minuten leestijd

Een vensterbank en vloer vol potgrond, een uit elkaar gereten hondenmand, uw favoriete vaas in honderden stukjes. Een klinkt als een akelige scene uit een film, maar als u niet uitkijkt, kan dit zo uw realiteit worden. Althans, als u een hond heeft die te lang alleen thuis is. Hoe lang laat u uw hond alleen thuis als u de deur uitgaat?

hond alleen thuis

Waarom uw hond liever niet te lang alleen thuis is

Honden zijn roedeldieren en daarom van nature erg sociaal. Maar als honden niet gewend zijn om alleen te blijven en het contact dan ineens minder wordt, kunnen ze gefrustreerd of in paniek raken. Denk ook aan de periode na de lockdowns toen veel mensen weer meer op kantoor zijn gaan werken. De ene hond zal zijn emoties op uw interieur uiten, terwijl de minder zelfverzekerde hond zich misschien meer terugtrekt en depressief wordt.

Wat zeggen de experts…

Het is uiteraard van belang om rekening te houden met de persoonlijke grenzen van uw hond. Sommige honden kunnen prima een tijdje alleen zijn en andere hebben juist meer gezelschap, aandacht en beweging nodig. Natuurlijk moeten ze ook op tijd hun behoeften buiten kunnen doen. 

Hoe lang een hond alleen thuis kan zijn, is niet alleen afhankelijk van het karakter van de hond, maar ook leeftijd en ras kunnen van invloed zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld ouderdomsverschijnselen ook meespelen. Maar wat is nu het maximale hoe lang u een hond alleen thuis kan laten? 

De meningen van de experts blijken verdeeld, maar een veel gebruikte richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal 6 uur achter elkaar alleen te laten. Mits dit niet iedere dag voorkomt, dus er moeten ook dagen tussen zitten dat ze niet of weinig alleen zijn. Als een hond vaak en veel alleen is, dan gaat dat ten koste van het welzijn. En dat willen we natuurlijk niet!

Wat kunt u doen om uw hond te helpen?

Gelukkig is er een aantal dingen dat u kunt doen om het voor uw hond zo aangenaam mogelijk te maken als u van huis bent:

  • Uw hond trainen om langer alleen thuis te zijn, blijkt geen overbodige luxe. Rek de tijd dat u van huis bent steeds ietsje verder op, maar ga uiteraard niet over de richtlijn van 6 uur heen. En begin eerst met bijvoorbeeld alleen de voordeur open en weer dichtdoen, zeker als het om een puppy gaat. Later stapt u heel even naar buiten. En in een volgende fase gaat u even een boodschapje doen. Bouw het dus heel langzaam op.
  • Maak voordat u vertrekt een flinke wandeling met uw viervoeter, zodat hij lekker moe wordt en daarna thuis lekker kan slapen. Zo is hij zich er minder van bewust dat hij alleen is.
  • Laat wat (veilige) hondenspeeltjes achter, zodat hij zich daarop kan botvieren als hij even zijn energie kwijt moet.

Chip en registreer uw hond!

Mocht uw hond de kans krijgen om uit het huis te ontsnappen als hij te lang alleen is, dan is het een geruststellende gedachte als hij gechipt en geregistreerd is! Hang voor de zekerheid ook een dierenpenning aan zijn halsband. Zet op de penning in ieder geval het telefoonnummer waarop u bereikbaar bent.

Registreer uw hond makkelijk en snel bij Petlook!

Gerelateerde artikelen