Peter Klaver vertelt
Peter Klaver vertelt · 3 minuten leestijd
De Covid-zelftesten liggen bij veel huishoudens op tafel. Maar een betere plek is een laatje van een afgesloten kast. Dat bleek toen de 10 maanden oude pup Chani het plastic buisje van de Flowflex-test van de tafel had gepikt en kapot gebeten en enkele uren later niet in orde was. De jonge hond had een heel onrustige nacht en de eigenaar ook!
De volgende dag kwam deze hond bij dierenarts Peter Klaver op consult. De Ierse Setter wilde niet eten, niet drinken en was na de rusteloze nacht met hoesten en braken nu veel te sloom. Volgens de eigenaar was het dier "niet vooruit te branden." Vocht liep uit neus en ogen. De enige verklaring leek het bijten op het plastic buisje van de buffervloeistof van de Flowflex.
Het meest bijzondere is dat op de bijsluiter van de Covid-test helemaal geen informatie staat over samenstelling noch giftigheid, maar ook geen "Andreaskruis" op de verpakking ter waarschuwing.
Peter besloot meteen het RIVM-Vergiftigingencentrum te bellen, maar tot ieders verbazing hadden deze helemaal geen informatie over deze Covid-test.
De bezorgde eigenaar ging zich er verder in verdiepen, mede omdat de hond achteruit ging. Ze vond uit dat de buffervloeistof van Flowflex het zeer giftige Sodium azide bevat.
Met wat rekenen kan een hond van 25 kg al behoorlijk ziek worden van 5 ml vloeistof. Voor jonge of zieke dieren kan deze gevoeligheid weer aanzienlijk hoger liggen.
De eigenaar heeft haar netwerk gebruikt om meer informatie te over de wet- en regelgeving te krijgen. Na een tocht langs verschillende overheidsinstanties blijkt de test om een "Medisch Hulpmiddel" te gaan, wat valt onder de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Houd de COVID-zelftest weg bij honden en misschien ook weg van (kleine) kinderen", want het ongeluk zit in een klein pipetje!