Algemeen
Algemeen · 4 minuten leestijd
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft een hondenfokker berispt voor het aanbieden van een reu voor kunstmatige inseminatie. Het is sinds 2014 verboden om op deze onnatuurlijke wijze honden te fokken maar de NVWA weigerde tot nu toe om deze wet te handhaven.
Volgens de Wet Dieren mag voortplanting bij gezelschapsdieren uitsluitend plaatsvinden op natuurlijke wijze. Kunstmatige inseminatie is verboden om te voorkomen dat doorgefokte rassen zoals de Engelse en Franse buldog kunstmatig in stand worden gehouden met medische ingrepen.
Door hun extreme uiterlijk zijn deze rassen vaak niet meer in staat om op natuurlijke wijze te dekken en kunnen ze alleen nog maar werpen via een keizersnede.
Ondanks het verbod worden regelmatig reuen aangeboden voor kunstmatige inseminatie. In 2018 diende Dier&Recht bij de NVWA een handhavingsverzoek in tegen een fokker van Franse buldoggen die deze dienst aanbood. Toen het handhavingsverzoek werd afgewezen, tekende Dier&recht bezwaar aan.
Dat bezwaar is gegrond verklaard door de juridische afdeling van de NVWA. De overheidsinstantie wijst de fokker erop dat het uitvoeren van KI bij gezelschapsdieren alleen in uitzonderlijke situaties is toegestaan en dat de redenen die op uw website vermeld staan daartoe zeker niet behoren.
Dierenarts Kelly Kessen van Dier&Recht: "Wij zijn ontzettend blij met deze uitspraak van de NVWA. Dit betekent dat de wet eindelijk gehandhaafd wordt. Bovendien zijn fokkers en dierenartsen nu strafbaar als ze meewerken aan kunstmatige inseminatie. Dit is een belangrijke overwinning tegen de fokkers van ziekelijke, kortsnuitige hondenrassen die zich vaak niet op natuurlijke wijze kunnen voortplanten."