Opgepast met chocolade (en nog veel meer)

Algemeen · 2 minuten leestijd

Heeft uw hond of kat chocolade gegeten?

In chocolade zit theobromine die giftig is voor dieren. Theobromine is een stof die zit in cacao. Het geeft chocolade zijn typische bittere smaak. De hoeveelheid theobromine verschilt per soort chocolade. Over het algemeen geldt, hoe donkerder en bitterder de chocolade, hoe meer theobromine het bevat.

Katten eten gelukkig niet zo snel chocolade maar honden willen wel eens wat van de tafel stelen. Heeft uw huisdier chocolade gegeten? Neem dan altijd contact op met je dierenarts. Of je hond of kat er ook ziek van wordt is afhankelijk van zijn eigen gewicht en de soort en hoeveelheid chocolade die hij opgegeten heeft. Daarnaast is de gevoeligheid voor chocoladevergiftiging ook nog verschillend per dier.

Cacao

Heeft uw hond of kat toch chocolade gegeten?

Bij kleine hoeveelheden ingenomen chocolade zal de hond of kat weinig of geen klachten krijgen. Op zich hoeft u dan niets te doen, hou het in de gaten. 

Heeft uw hond chocolade gegeten? Reken uit hoe gevaarlijk dit is.

Neem bij twijfel wel altijd contact op met uw dierenarts.

Let op! Niet alleen chocolade is giftig voor uw huisdier!

  • Druiven, rozijnen en krenten
    De gevoeligheid kan per hond verschillen, net zoals bij chocolade. Na 6 - 24 uur kunnen symptomen ontstaan. De verschijnselen die optreden zijn veel drinken, zwakte, niet willen eten. Uiteindelijk kan nierfalen ontstaan.
  • Avocado
    Honden en katten krijgen na het eten van avocado voornamelijk maag- en darmklachten, zoals buikpijn en braken. Knaagdieren, konijnen en vogels zijn nog gevoeliger voor avocado. Wanneer een vogel avocado eet, kan dit binnen 24 - 48 uur tot sterfte leiden. Ook voor paarden is avocado giftig en kan het aanleiding zijn voor het ontstaan van koliek en vochtophoping rondom buik, hoofd en nek.
  • Paracetamol
    Paracetamol is giftig! Met name voor katten, maar ook voor honden. Katten kunnen overlijden na toediening van paracetamol. Het veroorzaakt lever- en nierschade, ernstige bloedarmoede met donkere slijmvliezen en rode urine. 
  • Planten en bloemen zoals Maretak, Hulst, Lelie en Kerstroos
    Maretakken, hulst, lelies en kerstrozen, ze worden vaak gebruikt als kerstversiering. Ze zijn echter ook giftig voor huisdieren. Ze geven maagdarmklachten (braken, niet willen eten, sloomheid), sufheid, nierfalen en hartritmestoornissen.
  • Antivries
    December is ook de maand dat het kan vriezen en als je antivries in huis haalt let dan op! Antivries kan voor honden erg aantrekkelijk zijn om op te likken, aangezien het zoet smaakt. Antivries bevat ethyleenglycol en is zeer giftig voor zowel honden als katten.

Wat uw huisdier ook ongewenst heeft opgegeten, neem bij twijfel altijd contact op met uw dierenarts

Gerelateerde artikelen