Straffen verzwaard voor dierenmishandeling en verwaarlozing.

Algemeen · 4 minuten leestijd

Vanaf 1 december 2021 kan een officier van justitie(OvJ) een zwaarder straf eisen tegen plegers van dierenmishandeling en verwaarlozing van dieren, de straffen zijn verzwaard mede vanwege de maatschappelijke verontwaardiging die telkens ontstaat als er weer eens een geval in het nieuws komt. De straffen zijn alleen van toepassing op particulieren, voor bedrijven gelden andere straffen.

Vanaf 1 december is er voor deze straffen een eigen recidiveregeling (hogere straf bij herhaling), daarnaast is er aparte lijst met straffen voor bijtincidenten met honden die niet geregistreerd staan en de strafeis voor het niet voldoen aan de bepalingen uit het Besluit Identificatie en Registratie van Dieren, in verband met de registratie van honden.

De nieuwe richtlijnen waren nodig omdat de oude niet meer voldeden, zo kan nu een strafgevorderd worden van 150uur taakstraf als een dier overlijd na mishandeling met een slag- of stootwapen waar voorheen maar een taakstraf van 60uur opstond, bij herhaling kan de OvJ nu een celstraf eisen tot 6maanden, een hele verbetering. Ook voor verwaarlozing kunnen nu hogere straffen geëist worden en lopen van een geldboete te hoogt van €400,00 tot een taakstraf van 80uur.

In deze richtlijnen zijn ook duidelijk de feiten omschreven die tot een strafverzwaring kunnen lijden, de duur van een proeftijd is nu gelijk aan elk feit in het strafrecht en kan oplopen tot 10jaar als ernstig rekening mee moet worden gehouden dat de veroordeelde wederom een misdrijf zal begaan dat de gezondheid of het welzijn van een of meer dieren benadeelt.

Met deze richtlijnen hoopt het OM tegemoet te komen aan de huidige maatschappelijke standaard en dierenmishandeling en dierenverwaarlozing te voorkomen.

De exacte straffen zijn gepubliceerd in de staatscourant.

 

Gerelateerde artikelen