Slagzin economische euthanasie slechts reclame of ook waarheid.

Algemeen · 8 minuten leestijd

Een week geleden kwam Vets Place, een onderdeel van Pets Place, met een persbericht waarin gewag werd gemaakt over het lage aantal verzekerde huisdieren in Nederland. Het lage aantal verzekerde dieren is de oorzaak van het laten euthanaseren van huisdieren na een ongeval of bij ernstige ziekte omdat de eigenaar de dierenarts niet kan betalen, het aantal verzekerde dieren ligt in Nederland 25% lager dan in Engeland volgens de Petmonitor van de Aeres Hogeschool in Dronten en de HAS Hogeschool.

Slechts 4% van alle huisdiereigenaren heeft een verzekering voor het dier om een aantal medische kosten te dekken, neem daarbij dat een derde van de medische kosten na een ongeval meer dan 500Euro bedraagt ligt een economische euthanasie inderdaad op de loer en is de angst voor financiële problemen bij de eigenaar terecht vooral de toekomst zeer onzeker is op dit moment. Volgens de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) en Caring Vets is er op dit moment nog geen toename in economische euthanasie maar raden wel een huisdierverzekering of een huisdierzorgplan (aangeboden door dierenartspraktijken) aan, het huisdierzorgplan is een abonnement op diergeneeskundige zorg voor je dier.

Dat er economische euthanasie bestaat zal niemand ontkennen en vaak zitten er schrijnende verhalen achter, mensen die smeken om inzet van de Landelijke Inspectie Dienst (LID) of dierenpolitie omdat ze liever een gedwongen uithuisplaatsing van het dier hebben met de daarbij behorende boete dan te moeten kiezen voor levensbeëindiging van het trouwe maatje waar ze de medische kosten niet voor kunnen dragen. Mensen die hier voor kiezen zijn vaak in de financiële problemen gekomen, hebben geen spaarpotje of huisdierverzekering maar ook geen vaste dierenarts. Ook een dierenarts is geen voorstander van een economische euthanasie en zal proberen het te voorkomen.

Medische checklist

Op zich is de slagzin van Pets Place nog niet zo verkeerd en een goed signaal om bij de eigenaren van dieren te herinneren dat bij huisdieren meer kosten kunnen zijn dan de jaarlijkse vaccinatie en voeding, dat een eigenaar van een huisdier die geen verzekering heeft een bedrag achter de hand heeft om economische euthanasie te voorkomen.

Echter iedereen in Nederland weet dat niet elke eigenaar in staat is om een verzekering af te sluiten of om een spaarpotje achter de hand te hebben, zeker de laatste maanden is dat vel duidelijker geworden. Het zou dan ook fantastisch zijn dat gemeentes de aanbeveling van het KNMvD en de Dierenbescherming zouden overnemen en een sociaal vangnet voor deze mensen te maken en een euthanasie voorkomen wordt.

Kat en hond

Ook commerciële bedrijven zoals Pets Place kunnen bijdrage in het voorkomen van de economische euthanasie, naast het verkopen van verzekeringen kunnen ze een fonds opzetten voor medische hulp aan huisdieren van eigenaren die het niet zo breed hebben al dan niet in samenwerking met gemeentes.

Er is geen huisdiereigenaar in Nederland die er graag voor kiest om een huisdier in te moeten laten slapen omdat ze de behandeling niet kunnen betalen, omdat te voorkomen zullen de handen in elkaar geslagen moeten worden door verschillende partijen en kan een slagzin voor  huisdierverzekeringen daar een mooie aanzet toe zijn, voor dat het zover is zal er vermoedelijk nog veel water door de Maas en Waal stromen, het zou dan ook mooi zijn dat van uit de landelijke politiek hier initiatieven werden genomen, zeker een Partij van de Dieren kan er een voortrekkers rol in hebben.

 

T.D.

Gerelateerde artikelen