Gezondheidstips voor uw hond

Hond · 5 minuten leestijd

Een gezonde hond is een gelukkige hond

Net als voor mensen is een gezonde leefstijl ook voor honden belangrijk. Die gezonde leefstijl voor honden wordt vaak wel grotendeels door de baasjes bepaald. Te weinig bewegen en teveel beloningen zijn valkuilen waar we als mens ook graag in trappen. Iedere hond is uiteraard anders, dus twijfelt u of uw hond fit en gezond is, check het bij de dierenarts.

We zetten een aantal tips op een rij waar u in ieder geval aan kunt werken.

Gezonde hond

Gewicht

Net zoals bij mensen krijgt overgewicht bij huisdieren steeds meer de overhand. Recent onderzoek toont aan dat in sommige gebieden tot wel 50% van alle huisdieren te zwaar is. Een gezond gewicht is voor elk ras weer anders, check daarom goed wat het ideale gewicht van uw hond moet zijn.

Overgewicht bij een hond kan exact dezelfde problemen veroorzaken als bij een mens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Verkorting van de levensverwachting met twee jaar.
  • Slechte conditie en traagheid.
  • Hart- en longproblemen.
  • Verhoogde kans op blaasproblemen.
  • Verhoogde kans op suikerziekte.
  • Bot- en gewrichtsproblemen zoals artrose.
  • Verhoogd risico bij chirurgie en narcose.

Precies om deze redenen is overgewicht bij honden een grote zorg onder dierenartsen. 

Een gezond gewicht kunt u ook heel gemakkelijk van buitenaf beoordelen. De ribben moet u niet al te goed kunnen zien, maar wel kunnen voelen. Wanneer beide onder een laag vet verborgen zijn, kampt de hond met overgewicht.

Kies dus voor een evenwichtige voeding passend bij de levensfase van uw hond en let op met de beloningen. Is uw hond te zwaar? Overleg met uw dierenarts wat een slimme aanpak is, maar geef niet zomaar minder eten. 

Hond overgewicht

Gebit

Het merendeel van de honden krijgt te maken met gebitsproblemen. Regelmatig het gebit checken van je hond voorkomt vaak problemen. Een slecht gebit kan namelijk allerlei kwaaltjes met zich meebrengen en een slechte adem. En dat is dan weer niet zo prettig voor de baasjes.

Gebitsproblemen kunnen door veel oorzaken ontstaan, maar de algemene boosdoener is bijna altijd tandplak. Tandplak is een nauwelijks zichtbaar plakkerig laagje dat wordt gevormd door bacteriën en eiwitten in de bek. Blijft tandplak te lang zitten, dan kan het tandsteen worden. Dat kan alleen een dierenarts verwijderen.

Tandplak en tandsteen kunnen het tandvlees zachter maken waardoor dit niet meer goed aansluit op de tanden. Zo ontstaat er een open ruimte tussen de tand en het tandvlees waar bacteriën door naar binnen kruipen. Daar veroorzaken zij vervolgens zeer pijnlijke ontstekingen aan de wortels en zelfs het kaakbot.

Het is daarom belangrijk om aan de slag te gaan als het gebit nog gezond is; voorkomen is immers beter dan genezen. De eenvoudigste manier is net al bij de mens: tanden poetsen. Bij voorkeur 3x per week, maar het mag uiteraard ook dagelijks. Het aanleren van tandenpoetsen kan op alle leeftijden, maar gaat vaak wel makkelijker bij jonge honden. Speciale hondentandpasta helpt om het tandplak wat zachter te maken en de lekkere smaak zorgt voor een leuke beloning. 

Tips voor het poetsen:

  • Poets de tanden als uw hond moe is, bijvoorbeeld na een lange wandeling.
  • Gebruik speciale hondentandpasta als beloning.
  • Spoelen hoeft niet.
  • Poetst alleen de buitenkant van de tanden. De binnenkant van de tanden hoeft niet.
  • Wees geduldig tijdens het poetsen. Uw hond vindt het (in het begin) niet leuk en zal zich verzetten.

Laat uw hond het poetsen niet toe? Dan zijn er alternatieven:

  • Klevende tandpasta
    Deze tandpasta brengt u aan in de mondholte. De plakkerige substantie hecht zich vervolgens op het tandoppervlak en lost zo het tandplak op.
  • Dieetvoeding
    Deze brokken zijn wat groter dan normaal en hebben een ruw oppervlak waardoor ze langs het gebit schuren. 
  • Kauwstrips
    Gebitsverzorgende kauwstrips zorgen ervoor dat het tandoppervlak schoon geschrobd wordt. 
  • Kauwspeeltjes
    Een goed idee is deze speeltjes in te smeren met een beetje hondentandpasta.
  • Toevoegingen aan voer en drinkwater
    Er zijn speciale supplementen die door de voeding of het drinkwater gebruikt kunnen worden.
Controle gebit hond

Ogen en oren

Glanzende ogen zijn bij honden een goed teken; wanneer ze troebel zijn is dat vaak een symptoom van ziekte. Laat uw dier in dat geval controleren door een dierenarts. Ook als hij rode ogen heeft. Reinig regelmatig de ooghoeken met een steriele doek en lauwwarm water. Dat helpt al een hoop irritatie voorkomen.

En ook hondenoren moet u schoonhouden. Algemeen kan worden geadviseerd om de oren wekelijks schoon te maken. Het verschilt nogal per hond en ras hoe snel de oren vuil kunnen worden. Honden met hangende oren en lange haren zullen regelmatig moeten worden gecontroleerd in de oren. Hier kan vuil zich snel ophopen en kan er overtollig oorsmeer in de oren ontstaan. 

Als de oren van je hond niet goed worden schoongehouden kunnen er irritaties ontstaan. Dit kan door bijvoorbeeld oormijt of een infectie. Oormijt is een klein diertje dat eitjes legt in de gehoorgang van uw hond. Krabt uw hond veel aan zijn oor, heeft deze veel bruin oorsmeer en stinkt het oor dan kan er sprake zijn van oormijt.

Schoonmaken kan eenvoudig met een droge doek. Heeft uw hond te veel oorsmeer? Maak dan niet het hele oor schoon; de oorschelp schoonmaken is voldoende. Als het oorsmeer helemaal is vastgeplakt, kunt u een scheutje babyolie of minerale olie in het oor druppelen. Er zijn ook speciale oorreinigingsmiddelen die u kunt proberen. Maar als u de gezondheid van de oren van uw hond niet vertrouwt, wacht dan niet te lang met naar de dierenarts gaan.

Beweging

Net zoals bij mensen draagt beweging bij voor honden om fit en gezond te blijven. Voor de hond is het belangrijk dat hij minstens 4 keer per dag uitgelaten wordt, waarvan één keer lang. Hoe lang een hond kan bewegen hangt af van zijn leeftijd, ras en gezondheid.

Door te wandelen en door spelletjes te doen trainen honden niet alleen hun uithoudingsvermogen, maar ook hun spieren. Die spiermassa is belangrijk voor latere leeftijd. Naarmate honden ouder worden, verliezen ze vaak spiermassa. Een actieve hond wordt gezonder oud en wordt ook daadwerkelijk ouder.

Beweging is niet alleen belangrijk voor het lichaam, maar ook voor de hersenen van uw hond. Buiten wandelen geeft veel denkprikkels over de omgeving en over andere honden. Tijdens het wandelen komen ze soortgenoten tegen waardoor ze leren socialiseren. Bovendien maakt een hond door beweging endorfinen aan, waardoor uw hond zich blij en gelukkig voelt.

Uw hond moet zich soepel kunnen bewegen zonder pijn. Let daarom op tijdens het wandelen. Afwijkingen bij het bewegen zijn bijvoorbeeld stramme, stijve poten, op de tenen lopen, hinken, scheef lopen of doorzakken naar een kant. Natuurlijk worden oudere honden wat stijver, dat hoort bij hun leeftijd, maar ook dan is het goed om de dierenarts te raadplegen. Het kan zijn dat uw hond pijn heeft.

Hond spelen

Vacht verzorging

De meeste hondeneigenaren borstelen hun hond wel, maar niet vaak genoeg. Het borstelen zorgt voor doorbloeding van de huid en stimuleert de gezonde groei van de vacht. Het borstelen van uw hond is ook meteen een goed moment om het lijf te inspecteren op onregelmatigheden, afwijkingen, teken en vlooien.

Een kortharige hond heeft niet zo snel een wasbeurt nodig, maar een langharige hond des te meer. Dat geldt ook voor borstelen. Langharige honden kunnen snel last krijgen van klitten. Help uw hond van die klitten af. De meest cruciale, klitgevoelige plekken zijn:

  • de oksels en de ellebogen;
  • de liezen en binnenkant van de benen;
  • de knieën, poten en voeten;
  • de kont, staart en staart aanzet;
  • de borst en de buik;
  • de oren en onder de oren;
  • de baard en snor.

Als u uw hond gaat wassen gebruik dan altijd een shampoo die geschikt is voor honden en was uw hond maximaal 1 keer per maand. De natuurlijke beschermlaag van de vacht mag niet aangetast worden. Minstens zo belangrijk: Goed en zorgvuldig uitspoelen en afdrogen.

Gerelateerde artikelen