Gezondheidstips voor uw kat

Kat · 3 minuten leestijd

Een gezonde kat is een actieve kat

Een gezonde kat is actief, heeft heldere ogen, schone oren, een schoon gebit, een mooie glanzende vacht en is niet te zwaar. Katten zijn meesters in het verbergen van kwalen. Dit maakt het moeilijk om te bepalen of uw kat problemen heeft met zijn of haar gezondheid. Bezoek bij twijfel altijd een dierenarts.

We zetten een aantal tips op een rij waar u in ieder geval aan kunt werken.

Luie kat

Gewicht van uw kat

Een gezond gewicht is meer dan een getal op de weegschaal. Dierenartsen gebruiken de lichaamsconditiescore om snel te kunnen bepalen of een kat netjes op gewicht is, misschien te zwaar of zelfs te licht is.

Katten hebben overgewicht zodra ze 10% tot 20% boven hun ideale gewicht zitten. Katten met overgewicht (obesitas) hebben namelijk een grotere kans op gezondheidsproblemen en lopen de volgende risico's:

  • Verkorting van de levensverwachting met twee jaar.
  • Slechte conditie en traagheid.
  • Hart- en longproblemen.
  • Verhoogde kans op blaasproblemen.
  • Verhoogde kans op suikerziekte.
  • Bot- en gewrichtsproblemen zoals artrose.
  • Extra narcoserisico bij ingrepen.

Een kat met overgewicht af laten vallen kan door een verandering in voeding en levensstijl. Het dagelijks verbruik van energie moet groter zijn dan de opname. Met dieetvoeding krijgt uw kat wel voldoende goede voedingstoffen binnen, maar minder dikmakers en vooral meer vezels waardoor de kat toch een vol gevoel heeft en niet gaat schooien.

Ook zal uw kat, en vooral binnenkatten hebben dit probleem, meer moeten gaan bewegen. Bij katten kan dit door ze speelgoed te geven zoals een stuiterbal of een soort bal waar je brokjes in kan verstoppen. Ook jagen op het schijnsel van een lamp op de muur of grond vinden ze erg leuk.

Kat gebit

Gebit van uw kat

Bij gezonde katten hoort het slijmvlies lichtroze te zijn. Het mooiste zou zijn als u regelmatig in de bek van uw kat kunt kijken, maar veel katten vinden dat niet fijn. De enige mogelijkheid om zonder dwang in de bek van uw kat te kunnen kijken is als hij of zij spontaan gaapt. Met een beetje geluk krijgt u dan een indruk.

Bij problemen zal het slijmvlies gaan zwellen en roder worden, tekenen van een ontsteking. Het kan zelfs gaan bloeden en beschadigingen vertonen. Deze problemen worden vaak veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Als u tandplak niet verwijdert, gaat het over in tandsteen, dat helaas alleen onder narcose verwijderd kan worden. Als er langdurig tandsteen op het gebit zit, leidt dit niet alleen tot ontstekingen, maar ook stank door aangehechte bacteriën.

Met behulp van een zacht verbandgaasje om de vinger of met een zachte borstel kan tandplak verwijderd worden. Tijdens het poetsen dient de buitenkant van de tanden en kiezen in de bovenkaak en met name de achterste kiezen goed gepoetst te worden. De binnenkant van de tanden en kiezen wordt door de tong schoongehouden. Twee à drie keer per week een gaasje langs de tanden en kiezen halen is vaak al voldoende om de vorming van tandplak tegen te gaan.

Uw kat in beweging

Beweging voor een buitenkat is meestal geen probleem. Een binnenkat beweegt minder en kan daarom sneller een dikke kat worden. In het zwaarder worden schuilt ook direct het probleem. Als uw kat te zwaar is, wordt het bewegen lastiger en misschien zelfs pijnlijk. Hierdoor zal hij of zij minder actief zijn en eerder blijven liggen. Het gevolg? Juist, nog zwaarder, waardoor hij of zij nóg inactiever zal worden.

Katten meer laten bewegen is makkelijker dan u denkt, gebruik uw fantasie en daag uw kat uit tot meer bewegen. U kunt een kat fit maken door meer met hem te spelen of de kat te laten werken voor het eten, door middel van spelletjes. Zet bijvoorbeeld het etensbakje op hoogte, zodat de kat meer in beweging komt.

Een andere tip is dat u katten het voer of beloningen aanbiedt in de vorm van een speurtocht door het huis. Varieer regelmatig in activiteiten en voer het spelen langzaam op tot 30 of 45 minuten per dag. In combinatie met dieetvoedsel, een beperkt aantal tussendoortjes en een consequent fitnessprogramma, kunt u spelenderwijs het hart- en vaatstelsel van uw kat verbeteren en de gewrichten stabiliseren. Daarmee zet uw kat stappen naar een actievere levensstijl.

kat borstelen

Verzorging van de vacht

Het wassen van uw kat is meestal niet nodig. Katten poetsen zichzelf meerdere keren per dag om de hygiëne op peil te houden. Wassen is dus alleen nodig als ze extreem vuil zijn.

Het belangrijkste voor de vacht van een kat is dat er regelmatig wordt geborsteld. Hoe vaak u de vacht van een kat moet borstelen, hangt af van de lengte van de haren. Het is belangrijk hier rekening mee te houden omdat te vaak borstelen ook niet goed is. Dit zou het verharen van een kat juist extra stimuleren. Voor perioden buiten de rui om geldt:

  • Kortharige katten: 1 x per week kammen
  • Halflangharige katten: 2 x per week kammen
  • Langharige katten: dagelijks kammen

Twee maal per jaar komen katten in de rui, van zomer – naar wintervacht en omgekeerd. Tijdens deze periode verharen katten veel meer dan normaal en hebben ze ook een intensievere vachtverzorging nodig. Om uw kat te verlossen van jeuk is extra borstelen wel aan te raden.

Gerelateerde artikelen