Kat
Kat · 2 minuten leestijd
Goede voornemens…. Misschien heeft u er een oordeel over en vindt u het onzin. Of misschien bent u door het jaar heen al actief met uw doelen aan de slag. Vergeet hierin vooral ook uw kat niet! Door de drukte in ons leven zijn we vaak te weinig bezig met het geluk van deze huistijger. We staan dan niet stil bij de behoeften van onze kat als individu en de instincten van haar als diersoort. Dus doe uw voordeel met de tips uit dit artikel en maak van uw kat een écht gelukkige kat.
Angst bij katten is een vorm van stress en kan een probleem worden als het chronisch wordt. Het kan medische problemen met zich meebrengen en ontneemt de kat de kans om normaal kattengedrag te vertonen. Kortom: allesbehalve een gelukkige kat. Angst wordt niet altijd herkend door eigenaren, dus hieronder een aantal voorbeelden hoe angst zich kan uiten bij een kat:
Vertoont uw kat angstig gedrag? Dan is het belangrijk om dit gedrag zoveel mogelijk te negeren (dat reduceert al een deel van de stress bij uw kat) en gedegen aan de slag te gaan met de oorzaak.
Is er bijvoorbeeld een conflict met een andere kat en doen uw katten kattig tegen elkaar? Of heeft de kat last van harde geluiden of drukke kinderen? Wordt de kat veel opgepakt? Op welke manier is haar omgeving onvoorspelbaar? Haal de stressfactor weg voor een periode van 3 tot 6 weken, zodat de kat de oorzaak niet meer associeert met een stressfactor. Nadat de kat op haar gemak is, leer je haar iets nieuws aan door de stressfactor te gaan associëren met iets fijns en leuks. Hier zijn verschillende manieren voor. Komt u er niet uit? Schakel dan een kattengedragstherapeut in om de oorzaak te achterhalen en samen aan de slag te gaan met de oplossing.
Katten houden van overvloed en keuzes. Het geeft ze een gevoel van controle, reduceert stress en maakt ze socialer (omdat ze minder hoeven te delen met andere katten). Overvloed voor een kat betekent in praktische zin meerdere bronnen zoals haar kattenbakken, voerbakken, waterkommen, schuilplekken en krabplaatsen. Hanteer hierbij de regel: aantal katten + 1 = aantal bronnen. Heeft u dus 2 katten, dan heeft u minstens 3 kattenbakken, voerbakken, waterkommen, schuilplekken en krabplaatsen nodig.
Ook de locatie van de bronnen komt zeer nauw voor kat als diersoort. Zo mogen bijvoorbeeld de voerbakjes nooit in de buurt staan van de waterkommen en mogen de kattenbakken nooit in de buurt staan van de voerbakken of waterkommen. Ook is het zinvol om de schuilplekken strategisch in te richten op de locaties waar de kat vaker stress vertoont (zoals in een drukke doorgang).
Katten zijn geboren jagers en jagen wanneer ze de kans krijgen, hongerig of niet. Ze weten tenslotte nooit wanneer de volgende prooi langs fladdert of raast. Vangen voor de zekerheid dus. Jachtspel is dan ook een belangrijk onderdeel om uw kat in haar natuurlijke jachtbehoefte te voorzien en stress te ontladen.
Spelen met uw kat betekent niet tientallen kattenspeeltjes op de vloer leggen. Daar zijn katten binnen no-time op uitgekeken. Het is namelijk zo dat katten prooigewenning kennen. Katten zijn niet erg geneigd om te jagen achter iets dat stilligt, niet ruikt naar een prooi en al eens doodgemaakt is. Het is daarom erg belangrijk om dagelijks af te wisselen en ervoor te zorgen dat de kat die prooi zelf niet in beweging moet trappen. Beweging en geuren zijn het belangrijkste om een kat aan de gang te krijgen.
Dat is ook de reden dat de meeste katten zo fan zijn van kattenhengels. Het beweegt als een prooi (mits u de hengel op de juiste manier gebruikt natuurlijk) en de prooi heeft vaak een aantrekkelijke geur met catnip of valeriaan. Kortom: garantie voor succes en dus een gelukkige kat!