3 gouden tips om uw oude kat te ondersteunen

Kat · 2 minuten leestijd

Vanaf de leeftijd van 7 jaar mag u uw kat als senior kat beschouwen en kunnen de eerste ouderdomsverschijnselen opsteken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een problematische vacht, gewrichtspijn, gewichtsverandering en gebitsproblemen. Als katteneigenaar en
-liefhebber wilt u natuurlijk niks liever dan dat uw oude kat zich goed voelt en happy door het leven gaat. Met de 3 gouden tips uit dit artikel helpen wij u om uw oude kat maximaal te ondersteunen.

Oude kat

Een preventieve gezondheidscheck

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en vaak vertonen ze pas klachten als de problemen al langere tijd bestaan. Daarom is het goed om eventuele problemen vroegtijdig vast te stellen door uw oude kat eens per jaar grondig te laten checken door uw dierenarts. Door aandoeningen in een vroeg stadium op te sporen, zijn ze meestal beter te behandelen en zijn de vooruitzichten op lange termijn beter.

Met alleen een lichamelijk onderzoek komen aandoeningen aan het licht die al in een meer vergevorderd stadium zijn zoals gebitsproblemen. Met bloed- en urineonderzoek is het mogelijk om aandoeningen veel eerder te ontdekken, nog voordat ze voor zichtbare problemen zorgen. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan schildklier-, nier- en leverproblemen, maar ook aan specifieke vormen van kanker.  

Onze senioren gezondheidscheck kunt u zelf van te voren invullen om te zien of een bezoekje aan de dierenarts al eerder gewenst is.

Aanpassingen in de leefomgeving

Uit onderzoek blijkt dat artrose bij de kat al vanaf 3 jaar kan beginnen en dat ongeveer 90% van alle katten boven de 12 jaar last heeft van artrose. Dit zorgt voor stijfheid en pijn in gewrichten, waardoor ze minder zullen bewegen, minder hoog kunnen springen en hun vacht minder goed kunnen verzorgen. 

Om de symptomen te bestrijden, bestaat de behandeling vaak uit het geven van ontstekingsremmende pijnstilling. Om uw oude kat extra te ondersteunen is het essentieel om aanpassingen te doen in zijn of haar leefomgeving:

  • Zorg voor kattenbakken met een lage instap. Een te hoge instap is pijnlijk voor de gewrichten en kan er zelfs voor zorgen dat uw oude kat haar behoeften buiten de kattenbak gaat doen.
  • Gebruik een kattengrit met zo fijn mogelijke korrels. Vanwege de gevoelige pootjes waardeert iedere kat dit, maar voor de oude kat is het extra belangrijk. Hoe zachter de ondergrond, hoe beter.
  • Creëer rust- en slaapplekjes met een zachte ondergrond. Geen dunne matjes en mandjes, maar een dikke onderlaag die zacht en ondersteunend is.
  • Houd bij de krabpalen en klimmogelijkheden rekening met de afstand tussen de opstapjes. Deze mag niet te groot zijn, omdat een oude kat minder hoog en ver kan springen. Hoe meer treden als opstapje, hoe beter!

Spelen met uw oude kat

Alle katten bezitten een aangeboren jachtinstinct. Omdat dit een basisbehoefte is, is het noodzakelijk dat deze behoefte wordt bevredigd. Ook als uw kat al wat ouder is. U kunt uw kat hierbij helpen door dagelijks met hem of haar te spelen. Spelen met een oudere kat vraagt vaak wel om een aangepaste aanpak:

  • Een hengel blijft een van de favoriete spelletjes van een kat. Houd er echter rekening mee dat uw kat niet meer zo hoog kan springen. Pas dus de hoogte aan van het zwieren van de hengel.
  • Een oude kat is sneller moe, dus let er op dat u niet over de grenzen van uw kat gaat. Niet ieder kat voelt ook zijn of haar eigen grenzen aan. Begint u kat te hijgen, dan is dat een signaal om direct te stoppen.
  • Wissel actieve spelletjes af met speeltjes waar de kat zelf mee kan ravotten, zoals een valeriaanzakje of speeltje met catnip. Of biedt de kat aantrekkelijke bijtspeeltjes die bijdragen aan een schoner gebit, zoals matabi-sticks. Een waar genot voor elke kat, jong en oud!

Heeft u nog goede tips om senior katten te helpen?

Gerelateerde artikelen