Help! Mijn kat plast in huis!

Kat · 2 minuten leestijd

Onzindelijkheid bij katten is het meest voorkomende ongewenste gedrag. Iedere dag weer de stank weerstaan en de bijtende urine schoonmaken is natuurlijk ook geen pretje! Maar belangrijker nog: als uw kat plast in huis, voelt zij zich op een bepaald niveau niet gelukkig en wil ze er iets mee aangeven. Ze wordt dan blijkbaar gehinderd door pijn, frustratie of angst. Wij geven u 3 adviezen om u op weg te helpen met uw onzindelijke kat.

katten in kattenbak

Het verschil tussen plassen en sproeien

De meeste katteneigenaren kennen het verschil niet tussen plassen en sproeien. En als u een sproeiprobleem aanziet voor een plasprobleem, dan kunt u de verkeerde oplossingen gaan inzetten die het probleem alleen maar erger maken. Dus laten we eerst de belangrijkste verschillen verduidelijken.   

  • Hoeveelheid: plassen buiten de bak gebeurt in grote hoeveelheden en sproeien in de vorm van kleine druppels met een sterke geur.
  • Aantal locaties: gaat het om plassen, dan gebeurt dit meestal op enkele plekken in huis. Is er sprake van sproeien, dan hebben we over het meerdere plekken in huis.
  • Oppervlaktes: plassen gebeurt meestal op horizontale oppervlaktes zoals de vloer of het bed; sproeien op verticale oppervlaktes zoals de muur of de bank.

Advies #1: sluit een medisch probleem uit

Heeft u geconstateerd dat het toch echt om plassen gaat en niet om sproeien? Het allereerste wat u doet als uw kat plast in huis, is een ritje naar de dierenarts. De meeste onzindelijkheidsproblemen worden namelijk veroorzaakt door een medisch probleem. Laat dus op z’n minst het bloed en de urine van uw onzindelijke kat testen. Katten laten niet snel pijn zien, dat zit in hun instinct, dus een medisch probleem uitsluiten zoals een blaasontsteking of acuut nierfalen is prioriteit nummer 1.

Advies #2: optimaliseer de kattenbakken(omgeving)

Is uw onzindelijke kat grondig gecheckt door de dierenarts, maar er is geen medisch probleem gevonden? De volgende stap is om de kattenbakken(omgeving) te optimaliseren, als uw kat plast in huis: 

  • Plaats meerdere kattenbakken (voor elke kat 1 + 1 extra). Katten plassen en poepen namelijk van nature niet op dezelfde plek.
  • Plaats de kattenbakken niet naast elkaar en het liefst niet in 1 ruimte. De kat ziet dit namelijk aan voor 1 kattenbak.
  • Vul de kattenbakken met een laag van ongeveer 3 cm klontvormend grit met zo fijn mogelijke korrels en zonder parfum.
  • Haal het klepje van de kattenbakdeksel er altijd uit! De meeste katten houden namelijk niet van gesloten kattenbakken.
  • Zorg voor grote kattenbakken met 1,5 keer de lengte van uw kat. Het liefst een ronde bak zodat ze zich makkelijk kunnen draaien.
  • Gebruik geen kattenbakzakken, dat weerhoudt het natuurlijke gedrag van uw kat om te graven.
  • Houd de kattenbak schoon! Katten zijn hygiënische wezens en stoppen met plassen op de bak als de kattenbak niet schoon is. Schep de urine en ontlasting 2 x per dag uit de bakken en maak de bakken 1 x per week schoon met heet water en een 100% natuurlijk schoonmaakmiddel of schoonmaakazijn.

Advies #3: verwijder de plasresten

Het ruiken van urine is vaak aanleiding voor de kat om op diezelfde plek opnieuw te plassen. Grondig schoonmaken is dan ook essentieel:

  • Maak de plasplek schoon met een sopje van 1 deel Biotex Groen met 10 delen water, spoel na met water en herhaal dit meerdere malen (met een schone doek).
  • Laat het goed drogen en houd uw kat op afstand totdat de plek weer helemaal opgedroogd is.
  • Heeft de kat op een wasbaar object geplast, was het dan in de wasmachine met Biotex Blauw. Is het plasobject niet wasbaar, dan is het vaak praktischer om het object te vervangen.

Advies #4: elimineer stress bij uw kat

Is een medisch probleem uitgesloten, is de kattenbak(omgeving) 100% in orde en heeft u de plasresten verwijderd? Maar plast uw kat nog steeds in huis? Dan lijkt het erop dat uw kat ergens anders stress van heeft. De stress kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door de leefomgeving van de kat, plotselinge veranderingen in huis, medekatten in huis, een vreemde kat in de tuin of het gedrag van uw als eigenaar of een van de huisgenoten. Het is dan hoog tijd om een kattengedragstherapeut in te schakelen voor professionele begeleiding en ondersteuning.

De adviezen in deze blog zijn geenszins een vervanging voor een consult door een dierenarts of gedragstherapeut.

Als u toch naar de dierenarts gaat om uw kat te laten checken, laat haar dan meteen chippen!

Gerelateerde artikelen