Kat
Kat · 2 minuten leestijd
Onzindelijkheid bij katten is het meest voorkomende ongewenste gedrag. Iedere dag weer de stank weerstaan en de bijtende urine schoonmaken is natuurlijk ook geen pretje! Maar belangrijker nog: als uw kat plast in huis, voelt zij zich op een bepaald niveau niet gelukkig en wil ze er iets mee aangeven. Ze wordt dan blijkbaar gehinderd door pijn, frustratie of angst. Wij geven u 3 adviezen om u op weg te helpen met uw onzindelijke kat.
De meeste katteneigenaren kennen het verschil niet tussen plassen en sproeien. En als u een sproeiprobleem aanziet voor een plasprobleem, dan kunt u de verkeerde oplossingen gaan inzetten die het probleem alleen maar erger maken. Dus laten we eerst de belangrijkste verschillen verduidelijken.
Heeft u geconstateerd dat het toch echt om plassen gaat en niet om sproeien? Het allereerste wat u doet als uw kat plast in huis, is een ritje naar de dierenarts. De meeste onzindelijkheidsproblemen worden namelijk veroorzaakt door een medisch probleem. Laat dus op z’n minst het bloed en de urine van uw onzindelijke kat testen. Katten laten niet snel pijn zien, dat zit in hun instinct, dus een medisch probleem uitsluiten zoals een blaasontsteking of acuut nierfalen is prioriteit nummer 1.
Is uw onzindelijke kat grondig gecheckt door de dierenarts, maar er is geen medisch probleem gevonden? De volgende stap is om de kattenbakken(omgeving) te optimaliseren, als uw kat plast in huis:
Het ruiken van urine is vaak aanleiding voor de kat om op diezelfde plek opnieuw te plassen. Grondig schoonmaken is dan ook essentieel:
Is een medisch probleem uitgesloten, is de kattenbak(omgeving) 100% in orde en heeft u de plasresten verwijderd? Maar plast uw kat nog steeds in huis? Dan lijkt het erop dat uw kat ergens anders stress van heeft. De stress kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door de leefomgeving van de kat, plotselinge veranderingen in huis, medekatten in huis, een vreemde kat in de tuin of het gedrag van uw als eigenaar of een van de huisgenoten. Het is dan hoog tijd om een kattengedragstherapeut in te schakelen voor professionele begeleiding en ondersteuning.
De adviezen in deze blog zijn geenszins een vervanging voor een consult door een dierenarts of gedragstherapeut.