Een poeslieve jager

Kat · 2 minuten leestijd

Als de kat van huis is... dan jaagt ze erop los

In uw bijzijn is uw kat poeslief. Spinnend en knorrend vlijt ze zich tegen haar baasje aan. Moeilijk te geloven dat uw poes of kater ooit een vlieg kwaad doet. Toch zijn katten echte jagers. Een vogel aan flarden middenin huis is voor kattenbaasjes niks nieuws. Ontdek waarom uw kat dit doet en hoe je de jager uit uw viervoeter haalt.

Dit neemt uw kat mee naar huis

Bij een kattenprooi denken we aan een muis. Maar een kat klauwt zich vast aan alles wat vliegt, piept en kruipt. Van alle gevangen kattenprooien is 67,1 procent muis, blijkt uit het onderzoek ‘Wat brengt de kat thuis’ van de Zoogdiervereniging.

De vogel is met 22,7 procent een waardige runner-up. Er vallen meer dieren ten prooi aan uw geliefde huisdier. Onder de overige gevangen dieren zitten volgens het onderzoek ook vier konijnen, een haas, een mol, een wezel en een vleermuis. Wat, een vleermuis? Ja, een vleermuis. Katten zijn dus pittige rovers.

Als de kat van huis is, jaagt ze erop los

Wist u dat…

Katten jagen voor plezier. De kat jaagt wanneer het de kans krijgt, hongerig of niet. Ze weten tenslotte nooit wanneer de volgende prooi langs fladdert. Vangen voor de zekerheid dus. In tegenstelling tot honden, die jagen tot hun buik rond is. En gaan pas weer op pad als deze begint te knorren.
Veel parasieten krijgen katten via hun prooi, muizen zijn beruchte “tussengastheren” van vlooien en wormen, zorg dus dat u uw kat regelmatig ontvlooit en ontwormd!

Valt de jager te temmen?

Katten jagen per jaar miljoenen vogels uit de lucht. En dat is niet uit noodzaak om te overleven. Dat mag dus best een tandje minder. De jager verdwijnt nooit helemaal uit de kat. Maar er zijn wel dingen die u kunt doen om het te verminderen.

Binnenkatten jagen minder dan de rasechte buitenkatten. Logisch. Er vliegt niet dagelijks een zwerm mussen door de huiskamer. Het probleem ligt dus niet op de vensterbank. Buitenkatten trekken er graag op uit. Nu hoeft u de avonturier niet af te richten tot een schootkat. Katten jagen vooral ’s nachts. De gouden tip? Houd uw kat ’s nachts binnen en maak zo een wereld van verschil.

Kittige liefdesbrief

Een bosje veren onder de keukentafel. Een dons-explosie op je vloerkleed. Een muis binnenstebuiten op je deurmat. Dit alles vinden wij mensen vooral een weerzinwekkende ontdekking. U zit hier niet altijd op te wachten.

In kattentaal betekent een gedeelde buit eigenlijk een lovende liefdesverklaring. Als een kat zijn buit mee naar huis neemt, is dit in haar ogen het beste cadeau wat ze kan geven. Daarmee laat ze zien dat ze je als familie ziet en dat ze zich veilig voelt in uw huis.

Is uw kat ook een buitenkat? Zorg dan dat ze gechipt en geregistreerd is.

Gerelateerde artikelen