Kat
Kat · 2 minuten leestijd
Een dikke staart. Kattig gedrag. Sissende geluiden. Het signaal dat er een andere kat loer ligt. Voor veel katten doet de aanwezigheid van een vreemd soortgenoot hun snorharen overeind springen. Maar waarom eigenlijk?
Katten zijn individuen, solitaire jagers. Het zijn geen roedeldieren, in tegenstelling tot honden. Roedeldieren leven volgens een strikte rangorde en kijken op tegen de leider, hun baasje. Solitaire, oftewel alleen levende diersoorten vormen geen blijvende sociale relaties. En zijn dus een stuk kattiger tegen hun soortgenoten. Katten zijn onafhankelijker, jagen alleen en verzorgen daarmee slechts een eenpersoonsmaaltijd. Deze delen met andere, hongerige katers en poezen, dat doen ze niet graag.
De enige uitzondering is wanneer katten paren. Of als ze van elkaar afhankelijk zijn om te overleven en bijvoorbeeld dezelfde voedselbron moeten delen. Dit geldt vaak voor wilde katsoorten. Ook mensen hebben een vinger in de pap bij de sociale ontwikkeling van een kat. Wanneer er bijvoorbeeld een gezinsuitbreiding is, moeten katten zich wel aanpassen.
Minoes is een poes die er iedere avond opuit trekt. Samen met nog tientallen andere poezen in haar wijk. Met een drukbezette buurt vol tientallen poezen is het natuurlijk om de drie meter vechten geblazen, zou u denken. Mispoes.
Katten uit hetzelfde leefgebied wandelen allemaal hun eigen vaste paadjes naar verschillende locaties. Deze routes stippelen ze zo uit dat ze andere katten ontwijken. Ze verdelen hun leefgebied. Komen ze elkaar toch op een kruispunt tegen? Dan kijken ze elkaar soms urenlang aan. Afwachtend wie het eerste de ander waagt te passeren.
Ondanks dat katten solitaire jagers zijn, wil dit dus niet zeggen dat ze altijd alleen moeten leven. Een kat kan semi-sociaal worden. Het duurt alleen enkele weken voor een kat een andere poes accepteert in haar domein. Oftewel, uw huis en tuin. Denkt u aan het adopteren van een nieuw gezinslid? Met deze drie tips wennen de twee vreemdelingen snel aan elkaar.
Introduceer de nieuweling in een hok of reismandje. Zo voelt de kat zich veilig, maar kunnen ze via de tralies of gaatjes aan elkaar snuffelen.
Kies een rustig moment uit om de katten aan elkaar te introduceren. Zorg ervoor dat u aandacht hebt voor allebei en ze beiden gerust kunt stellen.
Laat ze wennen aan elkaars geur voordat ze elkaar ontmoeten. Doe dit door allebei de katten te aaien zonder uw handen te wassen.
Een vriendelijk kattenras dat sociaal en liefdevol is, zit het lekkerste op uw schoot. Sommige katten vallen zelfs bij u op de bank in slaap. De Pers is bijvoorbeeld een echte mensenliefhebber. Het zijn rustige katten die heel ontspannen het leven doorgaan. En hoewel u misschien bij kwispelen denkt aan een hond, heeft ook de Pers een zeer aanhankelijk karakter.
De Burmees is ook een echt knuffeldier. Ze liggen het heerlijkst op de bank te slapen als u ernaast of eronder zit. De Ragdoll laat geen kans onbenut om op uw schoot te klimmen. Maar dat betekent dus ook tijdens het eten, op bed, tijdens het zonnen in de tuin. Altijd eigenlijk. De Abessijn is ook zo’n vrolijk, sociaal type. U ontvangt aandacht bij thuiskomst en ze zijn ook niet verlegen naar anderen. Dat is handig wanneer u regelmatig bezoek ontvangt.
Katten kunt u op twee verschillende manieren opvoeden. Binnen of buiten. Beide opties leiden weer tot een ander karakter. De binnenkat kruipt lekker bij u op schoot en voelen zich meer op hun gemak omdat er geen gevaar op de loer ligt, van bijvoorbeeld andere katten. Dit maakt binnenkatten rustig. Doordat ze vooral tijd spenderen met mensen, zijn ze ook erg sociaal en gezellig. Ze geven uw visite kopjes tegen hun benen en worden graag achter hun oren gekriebeld.
De buitenkat gaat het liefste de hele dag op ontdekkingstocht. Ze zijn zelfstandig en bepalen zelf wanneer ze naar binnen of naar buiten trippelen. De buitenkat is dus avontuurlijk en vrij. Extra belangrijk om een kat die vaak naar buiten gaat te chippen en te registeren. Ze krijgen veel lichaamsbeweging en laten hun natuurlijke instincten de vrije loop. Wel zijn buitenkatten vaak vechters omdat ze bijvoorbeeld hun territorium moeten verdedigen. Ook zijn dit de echte jagers en brengen ze nogal eens een muizenkadaver mee naar huis.