Gezondheidstips voor uw kitten

Kat · 2 minuten leestijd

kitten

Gefeliciteerd met uw nieuwe kitten! Een kitten brengt veel liefde, maar ook zorg en aandacht met zich mee. U wilt natuurlijk dat uw kitten gezond is en blijft. In dit artikel bespreken wij daarom een aantal (gezondheids)tips voor uw kitten.

Introductie

Voorkom stress
Een nieuwe omgeving is voor een kitten heel spannend. Probeer dan zo min mogelijk stress te veroorzaken. Dan kan zijn:

Huisdieren - Introduceer uw kitten stap voor stap bij zijn nieuwe huisgenoten. De eerste nachten slaapt uw kitten het beste in een eigen kleine ruimte. Uw andere huisdieren wennen dan aan zijn geur en aanwezigheid. Ook andersom is dit aan te raden. Uw huisdieren ervaren anders stress dat hun eigen ruimten en gewoonten door een vreemde worden verstoord.

Kinderen - Natuurlijk zullen de kinderen, en soms ook de volwassenen, erg enthousiast zijn dat er een kitten in huis komt. Maar de kitten is nog erg kwetsbaar, dus wees voorzichtig met optillen en aaien. En leg de kinderen uit dat hun nieuwe knuffel nog heel jong is en de nodige rust nodig heeft. 

kitten avontuur

Registratie

Het registreren van uw kitten door middel van een chip is niet verplicht in Nederland. Het heeft echter wel voordelen. Zo is het handig indien uw kat wegloopt of de weg kwijtraakt. Als uw kitten gevonden wordt, kan een asiel of dierenarts de chip uitlezen met de bijbehorende registratie en contact met u opnemen. Registreer daarom uw kitten via ons platform

Voeding

Katten zijn gevoelig voor de wisseling van voeding, een te snelle wisseling kan maag-darmproblemen veroorzaken. Zorg daarom dat u het kattenvoer in huis haalt voor uw kitten dat hij of zij gewend is. Als u wilt overstappen op ander voer, doe dit dan geleidelijk door minstens twee weken het nieuwe voer gemengd met het oude voer te geven.

Voor uw kitten zijn droge brokjes voldoende, eventueel aangevuld met natvoer. U kunt uw kitten beter geen kattenmelk geven, dit kan namelijk diarree veroorzaken. Zorg er daarnaast voor dat er altijd vers water is voor uw kitten.

Verwennen

Natuurlijk is het verleidelijk om uw kitten zo nu en dan te verwennen. Let wel op dat kattensnoepjes vaak sterk gearomatiseerd zijn waardoor de smaak en eetlust van uw kitten verstoord kan raken en hij zijn gewone eten kan gaan weigeren. Wat dan wel geven? Heel simpel, een brokje uit zijn of haar normale droogvoer. Hij is daar net zo tevreden mee!

Petlook kitten

Ontworming

Kittens krijgen via de moedermelk spoelwormbesmettingen mee. Er zijn altijd wel larven in het lichaam van de moederpoes, die meegaan met de kittens zodra de poes zwanger is. Als het goed is, zijn de kittens vanaf hun tweede week om de twee weken ontwormd. Controleer dit bij de vorige eigenaar van uw kitten.

Ontworm uw kitten vanaf 9 weken oud elke maand, hiermee zorgt u dat spoelwormen op tijd gedood worden. Een spoelwormbesmetting bij uw kitten kunt u herkennen door maag- en darmklachten en een bol buikje bij vermagering. Wormen of lintwormsegmentjes kunt u ook zien in de ontlasting. Uw dierenarts kan u adviseren over een geschikt ontwormmiddel voor uw kitten.

Inentingen

Het immuunsysteem van kittens en jonge katten is nog in ontwikkeling, daarom zijn ze extra vatbaar voor ziekteverwekkers. Tussen de 7 en 9 weken moet uw kitten de eerste vaccinaties krijgen, en dan weer 3 tot 5 weken later de tweede vaccinaties.

Uw dierenarts kan u informeren over de belangrijkste vaccinaties voor uw kitten.

Wanneer kan mijn kitten naar buiten gaan?
Uw kitten blijft nog na zijn tweede vaccinaties kwetsbaar voor elementen van buitenaf. Houd uw kitten daarom nog een tijdje binnen. Uw dierenarts kan u hier meer over vertellen. 

 

Overige (medische) tips

Vanaf ongeveer 6 maanden kunt u uw kat laten castreren. Hierdoor kan de kat zich niet meer voortplanten en zal ongewenst gedrag zoals agressief gedrag tegenover andere katten en het sproeien van urine in huis verminderen. 

Uw poes adviseren wij met 6 maanden te laten steriliseren, ongeacht of er dan al krolsheid is gezien. Ze is dan ouder genoeg om veilig de narcose en de operatie te doorstaan. Een niet gesteriliseerde poes heeft verhoogde risico op melkkliertumoren en ongewenste zwangerschap.

Houdt daarnaast de vacht uw kitten in de gaten. Kittens kunnen gemakkelijk vlooien krijgen. Dit is te herkennen aan zwarte spikkeltjes op de vacht. Voor een kitten zijn vlooien niet alleen vervelend, maar ook nog eens gevaarlijk. Ze voeden zich met het bloed van je kitten met het gevaar van overlijden als u niet tijdig deze plaag tegengaat. Het is dus belangrijk om vlooien altijd te bestrijden.

Controleer ook of uw geen giftige planten in huis heeft staan. Kittens zijn nieuwsgierig en kunnen aan deze planten gaan knabbelen en daardoor vergiftigd raken. Neem direct contact op met uw dierenarts als u het vermoeden heeft dat uw kitten een vergiftiging heeft opgelopen.

 

Petlook Kitten vergiftiging plant

Dierenarts Peter Klaver praat je bij over o.a. vlooien, teken en giftige planten

Gerelateerde artikelen