Gezondheidstips voor uw puppy

Hond · 2 minuten leestijd

Puppy

Gefeliciteerd met uw nieuwe puppy! Een puppy brengt veel liefde, maar ook zorg en aandacht met zich mee. U wilt natuurlijk dat uw puppy gezond is en blijft. In dit artikel bespreken wij daarom een aantal (gezondheids)tips voor uw puppy.

Introductie

Wennen aan zijn nieuwe omgeving

Om uw puppy te laten wennen aan zijn nieuwe thuis zou u zijn mandje of zijn deken van het asiel of de fokker mee kunnen vragen. Hieraan zitten voor hem vertrouwde geuren waardoor uw puppy zich veilig voelt in een voor hem nog onbekende omgeving. 

Kennismaken met uw andere huisdieren

Voordat u uw puppy mee naar huis neemt is het verstandig om uw woning puppy klaar te maken. Zet zijn nieuwe spulletjes al in huis en laat uw andere huisdieren hier aan ruiken en wennen. Ook zijn bench krijgt een plaats maar houd deze gesloten; dit wordt zijn eigen plekje.

Om stress bij uw huisdieren te beperken is het verstandig om de eerste introductie op neutraal terrein plaats te laten vinden. U kent uw hond(en) het beste, en kunt vooraf weten hoe zij op elkaar kunnen reageren. Blijf zelf altijd zo kalm mogelijk en gun ze de tijd om aan elkaar te snuffelen. Beloon altijd bij goed gedrag. Online vindt u uitgebreide informatie hierover.

Registratie

Het registreren van uw puppy door middel van zowel een chip en paspoort is sinds 1 november 2021 verplicht in Nederland. Dit moet binnen 7 weken na de geboorte gebeurd zijn. Naast dat het verplicht is, zitten er verschillende voordelen aan voor uw als baasje. Zo is het handig voor als de puppy wegloopt of de weg kwijtraakt. Als uw puppy gevonden wordt, kan een asiel of dierenarts de chip uitlezen met de bijbehorende registratie en contact met u opnemen. Registreer daarom uw puppy via ons platform.

Voeding

Haal in ieder geval voor de eerste weken voeding in huis die uw puppy gewend is. Als u wilt overstappen op ander voer, doe dit dan geleidelijk door gedurende 1 week het nieuwe voer gemengd met het oude voer te geven. Als u te snel wisselt, kan dit voor diarree en buikpijn zorgen bij uw puppy.

In het begin moet u het voer in porties gegeven, verspreid over vier maaltijden per dag. Dit kunt u gedurende een half jaar afbouwen naar twee maaltijden per dag.

Ontworming

Puppies kunnen via hun moeder of omgeving wormen krijgen. Meestal zijn puppies al een aantal keren ontwormd bij de fokker, controleer dit altijd voor de zekerheid. Hierna moet uw puppy tot zes maanden oud elke maand een kuur tegen wormen krijgen, daarna minstens elke drie maanden. 

Een wormbesmetting kan bij uw puppy zorgen voor vermagering, groeiproblemen, diarree en braken. Ook kan de besmettingen overgaan op mensen. Zorg daarom dat uw puppy goed ontwormd is en blijft.

Puppy

Inentingen

Voordat uw puppy bij u komt, heeft hij of zij als het goed is al twee vaccinaties gekregen, check dit altijd even bij de fokker of vorige eigenaar. Als uw puppy 12 weken is, krijgt hij zijn laatste enting bij uw dierenarts. De basisvaccinatie wordt afgerond als uw hond 1 jaar oud is. Daarna is een jaarlijkse vaccinatie nodig, zodat de afweer van uw hond op peil blijft.

Overige (medische) tips

Houdt de vacht van uw puppy in de gaten voor vlooien en teken. Vlooienontlasting kunt u herkennen als zwarte puntjes in de vacht van uw puppy. Teken zijn lastiger te ontdekken op de vacht van uw puppy, voel daarom of er kleine bultjes op de huid zitten. 

Daarnaast wisselen de melktanden van uw puppy tussen de vijf en zeven maanden naar een vast gebit. Houdt in de gaten of dit gebeurt en of er geen melktanden in de bek blijven zitten. Als melktanden achterblijven in het gebit noemen we dit persisterende melktanden of dubbele melktanden. Constateert u dubbele melktanden bij uw puppy, neem dan gelijk contact op met uw dierenarts.

Puppies hebben de neiging om te janken en te piepen. Ze kunnen daar verschillende redenen voor hebben, zoals moeten plassen of poepen, honger hebben, zich eenzaam voelen of zich vervelen. Probeer dus uit te zoeken wat de reden is waarom uw pup piept en handel hiernaar. Let wel: reageer niet altijd troostend en knuffelend op zijn gepiep. Voordat u er erg in heeft blijft hij piepen en janken omdat hij uw knuffel als beloning ziet op zijn gedrag. 

Petlook puppy gedrag

Dierenarts Peter Klaver praat u bij over o.a. vlooien, teken en puppy-weetjes

Gerelateerde artikelen