Honden & katten en COVID-19

Hond, Kat · 2 minuten leestijd

Tijdens het onderzoek van het WHO is naar voren gekomen dat de vleermuizen en de termieteneters waarschijnlijk een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van het coronavirus. Dit zou blijken uit een zogenaamd “reservoironderzoek” vertelt Marion Koopmans bij NPO 1 gezondheid, bij een dergelijk onderzoek komt naar voren welke dieren als een soort reservoir dienen voor het virus.

 

Een belangrijke vraag in dat onderzoek was of het denkbaar is dat een dier door de mens besmet wordt, dat het dier het virus opslaat zoals in een reservoir en daarna weer een mens kan besmetten, iets wat men niet wil vertelde Koopmans, je zou dan het virus weer op kunnen lopen bij een dier in de eigen achtertuin nadat het virus onderdrukt is, een scenario dat niemand wil.

Kat en hond

Huisdieren

De favorieten huisdieren hond en kat kunnen besmet raken met het COVID-19, daarnaast is uit een Chinees experiment gebleken dat katten het virus kunnen overdragen. Theoretisch gezien kan uw kat dus de buren besmetten, de kans dat het gebeurt is zeer klein volgens Koopmans. Het risico bij een kat is klein omdat die niet met velen in een kleine ruimte  worden gehouden zoals nertsen, vorig jaar hebben we bij verschillende nertsenfarms enorme brandhaarden gehad.

 

Marion Koopmans maakt zich geen zorgen over de katten en vindt vaccineren niet nodig: “Het dier wordt er zelf nauwelijks ziek van en de overdracht van het virus is relatief klein,” zegt ze.

Andere dieren

Andere dieren zoals varkens, koeien, schapen en kippen zijn niet besmettelijk, ook dit is een conclusie uit een Chinees onderzoek. Volgens Koopmans kunnen we dus gerust naar een kinderboerderij als we de anderhalve meter maar respecteren.

Gerelateerde artikelen