Op vakantie? Denk aan uw kat!

Kat · 2 minuten leestijd

Doe hier uw laatste check voor vertrek

Uw koffers staan klaar. Het is eindelijk tijd om te ontspannen in een relaxte hangmat of sportief van een berg af te skiën. Hoeveel u ook uitkijkt naar deze vakantie, uw kat blijft liever thuis. Oost-West, de eigen kattenbak is het best. Dit moet u doen om de kat in huis en de muizen van tafel te houden. 

Op vakantie

De checklist

Regel een oppas 

Uw kat voelt zich het prettigst op de eigen bank. Maar thuis blijven wordt net wat leuker met gezellig bezoek op zijn tijd. Regel daarom een oppas of zorg voor wat dagelijks gezelschap in de vorm van een vriend, kennis, collega of ouder die uw kat even wat aandacht geeft. 

Stel lijstjes op 

Laat aan het menselijke bezoek weten wat uw kat nodig heeft door het op te schrijven. Komen er meerdere dierenvrienden op bezoek, maak dan een schema per dag. Zo ziet iedereen: 

  • Wanneer uw kat te eten krijgt 
  • En hoeveel dat is 
  • Wanneer de kattenbak voor het laatst is schoongemaakt 
  • Wanneer de kat schoon water krijgt 
  • Wanneer de kat voor het laatst een kattensnoepje kreeg 

Schrijf ook wat belangrijke informatie op het lijstje: 

  • Wat het telefoonnummer van de dierenarts is 
  • Wat uw kat superleuk of juist heel stom vindt 
  • Waar de kattenbakkorrels liggen  
  • Waar de kattenspeeltjes liggen 
  • Denk aan het kattenluik 

Speelt uw kat regelmatig buiten?

Dan moet dat tijdens uw vakantie ook kunnen. Plaats een kattenluik voor buitenplezier. Er bestaan kattenluiken die werken op herkenning van de chip. Zo voorkomt u dat vreemde katten in huis meegenieten van de schone lakens op het bed en het schoteltje voer in de keuken. 

Zet een timer op de lichten 

Lampen die op timer aan en uit gaan, schrikken niet alleen dieven af, het geeft uw kat ook een vertrouwd gevoel. 

Zorg voor genoeg voer 

Ontlast de oppas en zorg voor een zelfvullend voerreservoir. Wilt u de kat ook wat vakantiespelletjes meegeven? Er bestaan leuke kattenpuzzels die de poes moet ontrafelen voordat het eetfestijn kan beginnen. Wat eten verstoppen helpt uw viervoeter ook om in beweging te komen. 

Zorg voor water 

Terwijl u geniet van een drankje op een zonnig terras, blijft uw kat gehydrateerd met een zelfvullend waterreservoir. 

Leg voldoende lievelingsspeeltjes neer 

Verspreid het lievelingsspeelgoed van de kat door het huis. En leg voor het kattenbezoek wat speeltjes neer zoals een speelhengel.  

Neem een foto mee  

Voor uw eigen plezier
 

Gaat uw kat naar het pension?

Gaat uw kat naar een pension? Bijvoorbeeld omdat u een extra lange reis maakt of omdat u de kat liever niet alleen thuis laat? Denk dan aan wat andere zaken. Ook hiervoor een lijstje. 

Regel een pension 

Zodra u het vakantiemoment hebt geboekt, checkt u het plaatselijke pension. Deze kunnen het behoorlijk druk hebben. Het advies: boek ongeveer een halfjaar van tevoren een plek.  

Denk aan het reismandje 

Verplaats uw kat in een reismand. Het is de nachtmerrie van iedere kat: het is klein, het is eng, het is claustrofobisch, maar het is vooral ook veilig. Soms helpt het om een reismandje al een paar dagen voor de vakantie in de kamer te zetten. Zo bereidt u de kat voor op de trip.  

Wendagen 

Om het voor de kat wat minder spannend te maken, kunt u met het pension wendagen afspreken voor uw vakantie. Zo wordt het al een vertrouwde omgeving en is het verblijf minder eng wanneer u weg bent. 

Chip en registreer uw kat 

Met een chip kunt u uw huisdier registeren. Dat is een prettig idee wanneer uw kat naar een plek gaat waar nog veel meer dieren rondlopen.  

Update uw gegevens 

Maak het vaccinatieboekje van uw kat en uw bereikbaarheid up-to-date. 

Veilig en vertrouwd

Gerelateerde artikelen