Stroomhalsband vanaf 1 januari verboden.

Hond · 2 minuten leestijd

Stroombanden zoals gebruikt voor het trainen van honden maar ook die gebruikt worden als antiblafband en de banden die gebruikt worden voor terreinafrastering zijn per 1 januari 2022 verboden. Ook apparaten die  een elektronisch signaal of straling produceren zijn verboden omdat ze pijn en / of letsel bij honden kunnen veroorzaken. Gewone terreinafrastering zoals gebruikt bij vee blijft toegestaan.

Risico’s

Een stroomstootapparaat vormt een groot risico voor het welzijn van de hond, het kan leiden tot angst, stress, agressiviteit en een grove aantasting in de vertrouwensband tussen het dier en zijn verzorger / eigenaar. In theorie is het mogelijk om een stroomstoot te geven die niet schadelijk is echter in de praktijk is het nagenoeg onmogelijk een juiste intensiteit te kiezen daar die afhankelijk is van vele factoren zoals vocht, vachtdikte, vetweefsel en gevoeligheid van het dier. Daarnaast bestaat het gevaar dat de hond na een bepaalde tijd niet meer of agressief reageert op een prikkel met het stroomstootapparaat.

Noodzaak

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het gebruik van dit soort apparatuur in het geheel niet noodzakelijk is voor het trainen van honden en men dezelfde of zelfs beter resultaten kan bereiken met de belonende methode.

Uitzondering

Enkel de dierenarts wordt uitgesloten van dit verbod, dit omdat anders een röntgenfoto, CT-scan en het gebruik van een defibrillator ook bij deze wet verboden zouden zijn. Het gebruik van een stroomstootwapen blijft voor geneeskundige handelingen ook verboden.

Ook een aantal overheidsinstanties zijn uitgezonderd van het verbod als het gaat om het landsbelang en veiligheid, echter dient bij gebruik artikel 2.1 van de wet dieren strikt nageleefd te worden en enkel als een andere methode voor training niet voorhanden is. De overheidsinstanties hebben de handen ineen geslagen en zijn zoekende naar oplossingen om het gebruik van dergelijke apparatuur volledig uit te bannen.

Gerelateerde artikelen