Huisdieren en vuurwerk

Hond, Kat · 2 minuten leestijd

Tips voor een rustige(re) jaarwisseling voor je huisdier

Met de feestdagen staat ook weer Oud en Nieuw voor de deur. Veel van onze huisdieren raken dan in paniek van knallend vuurwerk. Huisdieren associëren het geknal en geflits met onweer. Instinctief weten ze dat dit gevaar met zich mee kan brengen en uiten dit met angstig gedrag, de een meer dan de ander. Wat kunnen we voor onze huisdieren doen om zo soepel mogelijk door deze dagen heen te komen?

Vuurwerk

Belangrijk! Niet belonen

Sommige honden kunnen gaan hijgen, blaffen, piepen, wegkruipen en trillen. Er zijn ook honden die echt in paniek raken. Katten laten angstig gedrag minder goed zien. Er zijn katten die wegkruipen of wegrennen. Ga niet uw hond of kat behandelen als een kind. Door te troosten of ze iets lekkers te geven wordt bevestigd dat het juist gedrag is. 

Wat doet u wel? Geen aandacht geven, niets zeggen en niet aanhalen. Als baas geeft u dan duidelijk aan dat u er niet bang voor bent, sterker nog er is helemaal niets bijzonders aan de hand! De meeste dieren zijn door het gedrag van de baas (er is niets bijzonders aan de hand) gerustgesteld en gaan langzaam minder reageren op het geluid.

Houd uw kat binnen

Op oudjaarsdag (en wellicht ook nog op nieuwjaarsdag) is het verstandig om uw kat binnen te houden. Enerzijds beschermt u de kat zo tegen rondvliegend vuurwerk. Belangrijker is dat uw kat buiten niet onverwacht schrikt van de knallen en wegrent naar onbekend terrein. Eenmaal op onbekend terrein wordt het voor de kat nog spannender met alle gevolgen van dien.

Maak de omgeving veilig

U kunt het voor uw hond en kat wel zo aangenaam mogelijk maken. Door een veilige binnenomgeving te creëren zullen de huisdieren een rustigere oud en nieuw beleven.

  • Muziek is de vriend van uw huisdier. Door muziek af te spelen horen ze het geluid van het vuurwerk niet zo goed.
  • Sluit de gordijnen, zo zien ze de lichtflitsen van het vuurwerk niet.
  • Beperk de ruimte van uw kat. Voelt uw kat zich veilig in de woonkamer? Zorg er dan voor dat de kat in de woonkamer blijft en niet door het huis kan lopen.
  • Is uw hond of kat echt heel angstig, dan kunt u overwegen om ze naar een afgelegen pension te brengen voor een nacht. Daar zullen ze weinig meekrijgen van het vuurwerk.

Voor hele angstige dieren

Katten en zeker honden zijn ook te trainen om te wennen aan het geluid van vuurwerk. Er zijn speciale vuurwerk-cd's te bestellen. Speel in een veilige omgeving het geluid af. Zorg ervoor dat de dieren die ruimte ook niet kunnen verlaten. U begint uiteraard heel zachtjes en zelf reageert u niet op het geluid. Doe dit een aantal malen per week, zet het geluid ook steeds een beetje harder. De training kan wel een aantal weken tot maanden in beslag nemen.

Helpt niets? Ga da het gesprek aan met uw dierenarts. Er zijn verschillende (natuurlijke) kalmerende middelen beschikbaar. Laat u bij medicatie altijd voorlichten.

Chip

Niet vergeten! Chippen en registreren

Wellicht de belangrijkste tip! Laat uw hond of kat chippen en zorg er ook voor dat de registratie actueel is. Wist u dat voor honden het sinds 1-11-2021 verplicht is om de registratie van uw hond actueel te houden?

  • Op oudjaarsdag altijd de hond aan riem houden, maar wat als uw hond schrikt van een knal en toch weet te ontsnappen?
  • U houdt uw kat binnen, maar toch 1 raampje vergeten en de kat is toch buiten!

Als uw hond of kat gevonden wordt kan een asiel of dierenarts de chip uitlezen met de bijbehorende actuele registratie. Zo komen ze toch weer veilig thuis bij hun baasje! Meer weten over chippen en registreren?

Gerelateerde artikelen