Kies uw huisdier
Wilt u een hond, kat of ander huisdier registreren?
Wij zijn een door de overheid erkende online databank voor huisdieren met een chip.
Uw kat is van onschatbare waarde. Laat ‘m daarom chippen. Wanneer de kat zoekraakt en iemand anders hem vindt, dan vindt u hem door de chip altijd terug. Maar dat is niet het enige dat wij adviseren. Wat velen namelijk niet weten is dat zonder registratie, een chip niet meer is dan een chipnummer. Pas als u uw kat registreert, heeft de chip nut.
Jaarlijks belanden er veel katten in het asiel, omdat ze ontsnapt zijn of zoek raken. Als de eigenaren van deze katten het chipnummer niet of foutief hebben geregistreerd, wordt het erg lastig om deze katten terug te brengen bij hun baasje. Het chippen en registeren van katten maakt deze zoektocht een stuk gemakkelijker.
Wilt u een hond, kat of ander huisdier registreren?
Vul de naam van uw hond en uw persoonlijke gegevens in.
Kies een abonnement en krijg toegang tot 'Mijn Petlook'.
Vul de gegevens van uw hond zoals ras of geslacht in.
Een chip is zo groot als een rijstkorrel. Men noemt dit een microchip. Het is een klein buisje met daarin micro-elektronica. Een dierenarts of een beroepsmatige chipper brengt deze met naald onder de huid van de kat.
Vaak wordt de chip in de hals of tussen de schouderbladen van de kat ingebracht. De naald is net iets dikker dan een vaccinatiespuit. Uw kat voelt dus hetzelfde als bij een normale vaccinatie.
Voor het chippen en registreren van een kat gelden geen vaste prijzen. De kosten varieren van ongeveer € 20,- tot € 50,- bij een dierenarts of dierenasiel.
De dierenarts, het dierenasiel of de dierenambulance heeft een scanapparaat of chiplezer en als hij deze in de buurt van de chip houdt dan zendt deze het unieke chipnummer terug naar het scanapparaat. Het chipnummer bestaat uit 15 cijfers. De eerste 3 cijfers vormen de landcode. Voor Nederland is de landcode 528.
Katten hebben alleen bij import of export de verplichting om gechipt te zijn.
Veel gemeentes, de dierenbescherming, de dierenartsen en dierenambulances raden het aan om katten te chippen en registreren. Katten lopen veel vaker weg dan honden, komen veel vaker in het asiel en zorgen soms voor overlast. Dan is het handig dat de chip en de registratie er voor zorgen dat de eigenaar te bereiken is.
Voor de import van katten gelden wettelijke regels die vaak aangepast worden; bekijk de NVWA website voor de meest actuele wetgeving hierover.
Het aantal zwerfkatten stijgt, deze katten kunnen een probleem gaan vormen omdat de dieren verwilderen en zich gaan voortplanten. Organisaties als de Dierenbescherming, de DiBeVo en de KNMvD pleiten daarom ook voor het verplicht chippen en registreren van katten.
Katten die niet of nauwelijks buitenkomen, moet ik die ook laten chippen en registreren? Strikt genomen niet. Maar als de kat ontsnapt, dan ontbreekt het juist de ‘binnenkatten’ aan oriëntatie vermogen om de weg terug naar huis te vinden.
Daarom raden wij u aan om, ook als uw kat niet buiten komt, uw kat te laten chippen en zelf te registreren. Hoe het chipregistratieproces in elkaar zit vertellen we je op onze katten registreren-pagina!
Registreer al uw huisdieren veilig & snel bij Petlook.