Kat naar buiten? Let op deze gevaren

Kat · 2 minuten leestijd

Een kat heeft negen levens én komt altijd op zijn pootjes terecht. Wat deze oude spreekwoorden ons leren? Katten maken er een kunst van zich uit hachelijke situaties te manoeuvreren. De kans dat er iets gebeurt als je kat naar buiten gaat, is dan ook klein. Toch ligt er gevaar op de loer en is het goed om als eigenaar te weten wat er in de buitenwereld kan gebeuren. We nemen je mee en vertellen hoe je nare situaties voorkomt.

kat naar buiten

Mechanische monsters

De aartsvijand van het kattenrijk is niet door moeder natuur gecreëerd, maar door onze medemens: de rijdende auto. Woont u om de hoek bij een drukke weg? Kies er dan voor om de kat op rustigere momenten naar buiten te laten gaan. Of als uw beestje nog onervaren is, dan is het goed om eerst een paar keer mee te gaan (eventueel aangelijnd). Ook kunt u zelf verkeerstraining toepassen, door elke keer een hard geluid te maken als de kat in de buurt van een auto komt. Voor de nachtelijke verkenners biedt een reflecterende halsband wat meer gemoedsrust.

Dierlijke dreiging

Grote honden, roofvogels en misschien zelfs een vos: uw huisdier treft buiten uw veilige muren best wel wat tegenstand. En, zo territoriaal als katten zijn, gaan ze een gevecht of confrontatie met hun eigen soort niet altijd uit de weg. Dat kan tot vervelende sneeën, beten en infecties leiden. Gelukkig valt het qua dierlijke dreiging erg mee in Nederlandse steden en ook in dorpen, waar katten vaak als koningen rondstruinen door hun eigen wijk. Sterker nog: hier zijn katten veelal de jagers, die je helaas zo af en toe verrassen met een muis of een vogeltje op de deurmat.

Katten zijn van nature conflict vermijdend en sprinten snel weg wanneer er gevaar op de loer ligt. Is je huisdier wat ouder of slecht ter been? Stuur je kat dan niet naar buiten, maar laat 'm lekker veilig op de vensterbank liggen en van het uitzicht genieten.

Giftig groen

Gelukkig zijn katten doorgaans voorzichtige en kieskeurige kauwers. Ze eten van nature geen planten, dus ook dat zit wel snor. Kittens daarentegen knabbelen uit verveling weleens aan het groen om hen heen. Zoek voor de zekerheid op of uw tuin vrij is van giftige planten. Ook binnenshuis is het oppassen met knabbelende katten: elektronische snoeren zijn gevaarlijk. En druiven, rozijnen of gemorste schoonmaakproducten kunnen je huisdier ziek maken.

Valse hoekjes

Katten die naar buiten gaan, zijn nieuwsgierig. Ze willen het gangetje naast uw huis uitpluizen, per se bij de buren de achtertuin in en ook even de overkant van dat beekje ontdekken. Heel soms zorgt hun avontuurlijke aard voor problemen. Bijvoorbeeld als ze opgesloten komen te zitten in een tuinhuisje of na een paniekreactie de terugweg niet meer weten. Gelukkig lijken katten te beschikken over een soort ingebouwde Google Maps en weten ze vaak meer dan uitstekend uw thuis weer te vinden. Zeker drie van de vier katten die echt verdwaald zijn keren uiteindelijk weer veilig thuis. 

Is uw kat buiten en vindt hij of zij zijn weg niet meer terug? Met een chip vergroot u de kans dat u uw huisdier weer in de armen kunt sluiten.

Gerelateerde artikelen