Uw kat vermist tijdens vakantie? 4 praktische adviezen!

Kat · 2 minuten leestijd

Uw zomervakantie is begonnen! U geniet van het mooie weer, een goed boek, de helderblauwe zee en alle mooie bezienswaardigheden. Totdat u een telefoontje van de kattenoppas krijgt…. Uw kat is kwijt! Help, wat nu? Met deze 4 praktische adviezen vergroot u de kans op het terugvinden van uw vermiste kat.

Kat vermist

De zegen van social media en mobiele apps

Verspreid de vermissing van uw huisdier via uw social mediakanalen. Er zijn in het verleden al talloze huisdieren teruggevonden door een oproep op Facebook en Instagram. Vraag na het plaatsen van uw oproep ook om uw bericht te delen om het bereik zo groot mogelijk te maken. 

U kunt ook een betaalde app zoals Katvinder gebruiken om een AMBER-alert te laten sturen in uw zoekgebied via een Facebook- of Instagram-advertentie. Hiermee heeft u een groter bereik dan via uw eigen Facebook- of Instagram-kanaal.

Heeft uw buurt een buurtapp via Whatsapp? Of een buurtapp zoals Nextdoor? Deel ook daar uw vermissing en laat uw buurtgenoten mee uitkijken naar uw vermiste kat!

De kracht van ouderwetse middelen

Onderschat nooit de kracht van ouderwetse middelen zoals de poster! Via Amivedi kunt u eenvoudig zelf een vermissingsposter maken. Laat uw kattenoppas de posters ophangen in de buurt en vermissingsflyers in de brievenbussen van de buren doen. Check van te voren bij de gemeente of u uw poster (overal) mag ophangen om een eventuele boete te voorkomen! 

Aangezien de kattenoppas zich dan toch door de buurt begeeft, kan ze meteen bij de buren rondvragen of iemand uw vermiste kat heeft gespot. Omdat een kat meestal in de buurt blijft, kan ze zichzelf ook zomaar bij de buren in de tuin verstoppen. Laat uw kattenoppas daarom ook samen met buren zoeken in en rondom schuren of gestalde caravans.

Creëer een lokplek voor uw vermiste kat

Gaat het om een binnenkat die nooit buiten is geweest, dan kan uw kattenoppas een lokplek creëren. Zet op het vermoedelijke punt waar ze uit huis verdween een bakje met water, een bakje eten en een bakje met gebruikte plaskorrels neer (eventueel van medekatten). Plaats daarnaast een doos of krat op zijn kant met een gedragen kledingstuk van de eigenaar, zodat de kat bescherming kan zoeken en zich veilig voelt door de indirecte geur van de eigenaar. 

Doe dit voor minimaal een week en laat de kattenoppas de lokplek ook goed in de gaten houden, indien mogelijk. Plaats eventueel een camera gericht op de lokplek die de oppas kan koppelen aan haar smartphone.

Schakel de Dierenbescherming of het asiel in

Is uw kat nog steeds spoorloos? Neem dan online contact op met de Dierenbescherming of bel het dichtstbijzijnde asiel en geef een duidelijke omschrijving van uw vermiste kat. Met chipgegevens gaat dat een stuk eenvoudiger. Deze instanties lezen de chip uit en zoeken vervolgens via websites zoals www.dierkwijt.nl of www.chipnummer.nl uit wie de eigenaar is.

Preventietips

De vermissing van uw kat is waarschijnlijk een van uw grootste nachtmerries. Wilt u deze stress voortaan voorkomen? Zorg dan dat uw kat gechipt en geregistreerd is! En geef uw kat voor extra zekerheid een dierenpenning en/of GPS-tracker. Zo kunt u voortaan met een gerust hart op vakantie!

Uw kat nooit meer kwijtraken? Chip haar altijd.

Gerelateerde artikelen