Een waargebeurd kattenverhaal

Kat · 2 minuten leestijd

De vermiste poes die na acht jaar opdook

Er was eens een poes genaamd Bella. Acht jaar geleden zocht ze naar een nieuw avontuur. Om vervolgens spoorloos te verdwijnen. Een vervelende gebeurtenis voor haar baas. Maar acht jaar later dook Bella ineens weer op. Waar was ze toch al die tijd? En hoe kan het dat ze na jaren weer in de armen van haar baasje springt?

Vermiste poes gemeld

Aan de Krayenhofflaan in Nijmegen voltrok zich acht jaar geleden het voorval. De lapjespoes Bella verdween van de aardbodem. Tot er in november 2020 bij de dierenambulance in Nijmegen een melding binnenkwam. Er was een zwerfkat gevonden. Kirsten Loeters, coördinator van de Nijmeegse dierenambulance, was de centralist die dag.

Kirsten: “Ik was degene die het telefoontje aannam. Volgens ons kattenprotocol gaan we pas na vijf dagen bij een zwerfkat kijken. Het diertje leek gewond, volgens de melder. Dus we gingen erop af en namen de kat mee terug.”

Verdwaalde kat

Van poes naar rasta

Op het terrein van de dierenambulance bleek Bella toch zonder vachtscheuren uit haar avontuur te duiken. Echter was de poes veranderd in een rastakat. De vacht was helemaal tot dreadlock-structuur vervilt. “Het leek daardoor een echte zwerfkat,” vertelt Kirsten.

Tijdens het onderzoek bleek Bella uniek. Kirsten: “Ze reageerde heel tam op menselijke aanraking en dat is normaal niet bij zwerfkatten.” De dierenambulance besloot te controleren of ze gechipt was. Wat bleek? Ze was gechipt en geregistreerd.

Na acht jaar weer herenigd

Kirsten: “Het telefoonnummer leidde ons naar een bedrijf waar haar baas bleek te werken. En we zagen dat de poes Bella heette.” In het bedrijf vroeg men meteen rond wie de eigenaar kon zijn. En er was een match. Het baasje wist dat ze acht jaar geleden haar kat Bella was verloren. Maar kon het bijna niet geloven dat ze na acht jaar tóch nog terugkwam.

“Ze geloofde het bijna niet. Wat is de kans dat je een kat na die tijd weer terugvindt? Maar het was toch echt haar Bella. Kat en baasje werden herenigd.”

Kruimeltje van de wijk

Maar waar was Bella al die tijd? “Ze was acht jaar lang om de hoek van haar oude adres. Een straat verder was ze de Kruimeltje van de wijk,” vertelt Kirsten. “Buurtbewoners ontfermden zich al jaren over de vriendelijke poes. Ze liep daar al heel lang rond en de bewoners gaven Bella te eten en te drinken.”

Chippen en registreren

Was de kat niet gechipt en geregistreerd, dan was ze nooit meer gevonden door haar baasje. Kirsten: “De kans dat een gechipte en geregistreerde kat weer bij haar baasje terugkomt is bijna 95 procent.” Is dat niet het geval, dan is de kans nog ongeveer maar 40 procent.”

Wel gechipt, niet geregistreerd

Ook ziet Kirsten vaak dat de kat wel gechipt is, maar niet geregistreerd.

“60 procent van de gechipte katten is niet geregistreerd, waardoor we hier niks mee kunnen. En we het baasje alsnog niet vinden.”

Een registratie- en chiploze kat zet de dierenambulance vaak op Facebook of op de website. “Het vinden van het baasje hangt zo veel meer af van goed geluk. Mensen moeten het maar net op het juiste moment zien. Vaak herkennen mensen hun kat al snel niet meer, omdat ze verwilderd raken. De vacht is dan vervilt en ze zitten onder het stof of viezigheid. Soms is dat al binnen twee weken.”

Sluit je aan bij de 95 procent

Gerelateerde artikelen