Help uw hond de vakantie door

Hond · 2 minuten leestijd

De zomervakantie is in aantocht! Tijd om te ontspannen, bij te tanken en alle stress los te laten. Ook voor uw viervoeter is het een verandering: meer aandacht of juist een andere omgeving. Hoe zorgt u nu voor een zorgeloze vakantie voor u en uw hond? Wij hebben de beste tips voor u op een rijtje gezet!

blije hond

Hondenpension of hondenoppas aan huis? Communiceer duidelijk.

Als u op vakantie gaat, kunt u uw hond meenemen of een hondenoppas of uitlaatservice regelen. Ook kunt u kiezen voor een hondenpension. Wat de beste keuze is, hangt af van uw situatie en die van uw hond. 

Als u uw hond naar een hondenoppas of hondenpension brengt, moet u zich van tevoren bedenken of u uw hond geschikt is om in een groep honden te plaatsen of dat het beter is als uw viervoeter alleen wordt geplaatst (of met eventueel met uw andere hond). Dit is ook voor het oppasadres of pension fijn om te weten.

Om stress bij uw hond te voorkomen, is het handig als het pension of de oppas op de hoogte is van zijn/haar gewoontes. Leg daarom belangrijke zaken vast zoals: 

  • Wanneer uw hond te eten en drinken krijgt en hoeveel.
  • Waar de voer- en waterbakken in huis staan.
  • Hoe vaak de hond een snoepje mag. 
  • De opbergplek van het voer en hondenspeeltjes.
  • Het telefoonnummer van de dierenarts.

Met de hond op vakantie: let op locatie en vaccinatie

Er is een aantal voorwaarden waaraan u moet voldoen als u uw hond meeneemt op vakantie. Zo moet uw hond gechipt en geregistreerd zijn en een Europees dierenpaspoort hebben. Vergeet deze dus niet mee te nemen.  

Als u met de auto gaat, check dan van alle doorreislanden de voorwaarden. Zorg er ook voor dat uw hond goed vast zit in de auto, in sommige landen zoals Duitsland is dit ook verplicht.

Let bij het uitkiezen van een accommodatie erop dat de locatie omheind is. Hiermee verkleint u de kans dat uw hond wegloopt tijdens uw vakantie. Dat voorkomt een hoop stress, zowel bij u als uw hond! 

Zorg dat uw hond alle benodigde vaccinaties heeft en dat u het bewijs daarvan bij de hand hebt op vakantie. Zo moet uw huisdier moet in ieder geval een geldige rabiësvaccinatie hebben. Deze moet minimaal 21 dagen voor vertrek zijn verkregen.

Let goed op teken, er zijn verschillende producten om tekenbeten te voorkomen. Zoek ook altijd een lokale dierenarts. Indien het nodig is, kunt u dan direct een afspraak maken. Wel zo handig!

Voorkom oververhitting

De temperaturen kunnen flink oplopen in de zomer, zoals we afgelopen tijd al gemerkt hebben. Het is daarom belangrijk om uw hond te beschermen tegen oververhitting. Peter Klaver heeft daarover een aantal tips gedeeld in zijn artikel.

Mocht u willen zwemmen met uw hond ter verkoeling, kijk dan uit voor blauwalg.

Check de registratie van uw hond

In Nederland maar ook in veel andere landen is het verplicht om uw hond geregistreerd te hebben bij een erkende databank, zoals Petlook. Het is altijd aan te raden uw registratie te checken voordat u op vakantie gaat.

Helaas gebeurt het ook nog regelmatig dat honden buiten gestolen worden. Of dat uw hond verdwaald raakt tijdens het wandelen of na een ontsnapping, zeker als de hond nog niet eerder in de omgeving geweest is. 

Door de chip van uw hond te registreren via Petlook, wordt u als baasje geïdentificeerd, zodra uw hond gevonden wordt. Een geruststellend idee!

Veilig en vertrouwd

Gerelateerde artikelen