Verhuizen met katten: hoe pakt u dit aan?

Kat · 2 minuten leestijd

Al maanden kijkt u uit naar de verhuizing naar uw nieuwe woning. Voor uw gevoel heeft u aan alles gedacht. Van het regelen van een erkende verhuizer tot het tijdelijk doorsturen van uw post. Maar heeft u ook rekening gehouden met uw kat? Voor een kat is verhuizen namelijk erg stressvol. Hoe zorgt u er nu voor dat uw kat hier zo min mogelijk spanning van heeft? Wij geven u tips voor het verhuizen met katten!

kat verhuizing

Verhuisstress van de kat

Waarom is verhuizen eigenlijk zo stressvol voor katten? Het antwoord is heel simpel. Uw kat is namelijk enorm gehecht aan haar omgeving. Elk hoekje is gezegend met een unieke combinatie van feromonen die zij heeft achtergelaten. Uw kat gaat elke dag op meerdere vaste routes alles langs om de geuren te checken en eventueel nieuwe feromonen achter te laten. Ze kent elke vierkante centimeter voor mogelijke bedreigingen en ze weet perfect waar ze het lekkers en leuks kan vinden. 

Als ze plotseling naar een andere omgeving wordt gebracht, moet ze opnieuw uitzoeken of het er wel veilig is, waar alle schuilplaatsen zijn en waar ze aan eten en drinken komt. Ze maakt als het ware een scan van haar nieuwe leefomgeving, waar is het fijn en waar voelt het minder veilig. Het begeleiden van uw kat bij de overgang, helpt haar om de stress te minimaliseren en de situatie zo voorspelbaar mogelijk te maken.

Tip 1: oude geuren voor de herkenning

Bij een nieuwe woning hoort vaak een nieuw interieur. Hoe verleidelijk dit ook is, probeer zoveel mogelijk oude geuren mee te nemen van uw vorige thuis. U kunt bijvoorbeeld al weken van te voren extra handdoeken, speeltjes en fleecedekens verspreiden door uw oude woning, vooral op haar favoriete plaatsen. Deze kunt u dan mee verhuizen en er eventueel nieuw meubilair mee bedekken.

Tip 2: trainen met de reismand

Als u gaat verhuizen met katten, heeft u een goede reismand nodig. Een stevige reismand waar uw kat zich goed in kan draaien en voldoende beschutting heeft. Om uw kat vertrouwd te laten raken met de reismand, is trainen van essentieel belang:

  1. Zet de reismand van uw kat weken vóór de verhuizing al klaar op een plek die de kat als veilig heeft bestempeld (waar ze veel rust/ slaapt en eet of drinkt).
  2. Lok haar elke dag in de mand met iets lekkers.
  3. Doe op een gegeven moment ook het deurtje dicht, loop even rond en zet de mand weer neer, deurtje open en geef dan uw kat een beloning.
  4. Loop na verloop van tijd wat verder met de mand, bijvoorbeeld ook naar boven of naar buiten. Of ga met uw kat in de mand in de auto zitten. Eerst zonder de motor te starten en een dag later met de motor aan. Bouw het dus langzaam op en sluit altijd af met een beloning als uw kat weer uit de reismand mag.

Zo wordt de uiteindelijke rit naar uw nieuwe thuis een stuk aangenamer voor uw kat!

Tip 3: een veilige ontmoeting

Het uur van de waarheid, de verhuisdag. Uw kat zit veilig in de reismand en u komt aan bij uw nieuwe woning. Wat nu? Eén geluk: katten zijn gek op kartonnen (verhuis)dozen! Maar waar en wanneer laat u uw kat uit haar reismand? Wij helpen u op weg:

  • Lopen de verhuizers nog in en uit? Zet uw kat in een veilige, afgesloten ruimte waar ze alles heeft wat ze nodig heeft en ze zo min mogelijk meekrijgt van de verhuizing.
  • Richt uw woning al zo goed mogelijk in door alles voor de kat klaar te zetten voordat u haar naar binnen brengt. Plak zeker ook de ramen tot op de grond af, zodat ze niet plotseling oog in oog staat met een buitenkat.
  • Heeft u een zelfverzekerde kat, laat haar dan in de woonkamer en geef haar ineens de hele woning om te ontdekken. Is uw kat wat minder zelfverzekerd, dan zet u haar in één kamer met alles wat ze nodig heeft en geeft u haar daar alle tijd tot ze zich beter voelt om verder op ontdekking te gaan.

Verhuizen met katten is misschien minder eenvoudig dan u in eerste instantie dacht. Maar met de tips uit deze blog hoeft u zich een stuk minder zorgen te maken. En hoe minder stress u heeft, hoe minder stress de kat ook heeft. Succes met verhuizen en geniet van uw nieuwe woning!

Voorkom vermissing van uw kat

Een verhuizing kan de kans vergroten op vermissing van uw kat. Wilt u deze stress voorkomen? Zorg dan dat uw kat gechipt en geregistreerd is! En geef uw kat voor extra zekerheid een dierenpenning en/ of GPS-tracker. Een geruststellende gedachte! Is uw kat al gechipt en geregistreerd? Vergeet dan niet uw woonadres aan te passen in Mijn Petlook.

Voorkom dat uw kat kwijtraakt en chip haar.

Gerelateerde artikelen