Help uw kat de vakantie door

Kat · 2 minuten leestijd

De zomervakantie is in aantocht! Tijd om te ontspannen, bij te tanken en alle stress los te laten. Voor uw kat ligt dat iets anders. De vakantieperiode kan namelijk behoorlijk stressvol zijn voor uw kat. Hoe bereidt u uw kat nu het beste voor op uw vakantie? Wij hebben de beste tips voor u op een rijtje gezet!

kat zomer

Tip 1: kattenpension of kattenoppas aan huis?

Ondanks alle goede zorgen van een kattenpension voelen veel katten zich gelukkiger thuis, in hun eigen veilige haven. Ook angstige of onzekere katten kunt u beter thuislaten. Zoek in dat geval een professionele kattenoppas aan huis of vraag de buren of ze voor uw kat willen zorgen.

Heeft u deze mogelijkheid niet? Of bent u een van de gelukkigen met een zelfverzekerde kat? Dan biedt een kattenpension uitkomst. Zoek een kattenpension dicht in de buurt met goede recensies en check of uw kat daar ook naar buiten kan. 

Bedenk ook vooraf of u uw kat geschikt is om in een groep pensionkatten te plaatsen of dat het beter is als uw viervoeter alleen in een verblijf wordt geplaatst (of met eventueel met uw andere kat). Alles om uw kat een zo stressvrij mogelijke vakantie te bezorgen!

Tip 2: schrijf een korte instructie

Ook katten zijn gewoontedieren en houden er niet van als er iets afwijkt van het normale ritme. Laat dan ook aan de kattenoppas(sen) weten wat uw kat nodig heeft door het op te schrijven. Leg belangrijke zaken vast zoals: 

  • Wanneer uw kat te eten en drinken krijgt en hoeveel.
  • Waar de voer- en waterbakken in huis staan.
  • Wanneer de kattenbak voor het laatst is schoongemaakt.
  • Hoe vaak de kat een snoepje mag. 
  • De favoriete spelletjes van uw kat.
  • De opbergplek van het voer, de kattenbakkorrels en kattenspeeltjes.
  • Het telefoonnummer van de dierenarts.

Tip 3: voorkom oververhitting

De temperaturen in Nederland kunnen flink oplopen in de zomer. Het is daarom belangrijk om uw kat te beschermen tegen oververhitting. Heeft u een professionele kattenoppas aan huis, dan zal hij of zij weten waarop te letten. Maar past er bijvoorbeeld een buurvrouw op, dan is het van belang om haar goed te instrueren.

Houd uw huis zo koel mogelijk, maar pas op met openstaande ramen, balkondeuren en kantelramen. Voorkom dat uw kat hier bekneld in raakt. Zorg ook dat uw kat voldoende schaduwplekken heeft, of het nu een binnen- of buitenkat is. 

Zeker als het warm is, is het extra belangrijk dat uw kat genoeg vocht binnenkrijgt. Zorg dat er altijd voldoende vers water staat voor uw kat. Veel katten zijn ook fan van een waterfontein, die het drinken nog meer stimuleert. En het voordeel van een fontein is dat je het water maar een keer per week hoeft te verversen. Makkelijk en snel!

Tip 4: chip en registreer uw kat

Helaas gebeurt het nog zeer regelmatig dat katten buiten gestolen worden, vooral bij raskatten. Of dat uw kat verdwaald raakt tijdens het wandelen, zeker als de kat nog niet eerder in de omgeving geweest is. 

Voorkom dat uw huiskat een zwerfkat wordt door uw kat te chippen en deze chip te registreren via Petlook. Zo wordt u als baasje geïdentificeerd, zodra uw kat gevonden wordt. Een geruststellend idee!

Veilig en vertrouwd

Gerelateerde artikelen