Katten in het voorjaar

Kat · 2 minuten leestijd

Het voorjaar is begonnen en de temperaturen gaan weer omhoog. Dit heeft invloed op uw kat. In dit artikel bespreken wij een aantal zaken waar u als katteneigenaar rekening moet houden tijdens de lente- en zomerperiode.

kat buiten

Jagen op vogels

Katten houden ervan om te jagen. In de lente komen jonge vogels uit het ei, deze vallen vaak ten prooi aan katten.

Daag uit tijdens het voeren of snoepjes geven, zodat ze zelf moeten zoeken of jagen. Ook kunt u spelletjes spelen met uw kat die hun jachtinstict aanwakkeren. Door zijn jachtimpuls in huis op deze manier te stimuleren, zal deze impuls buiten afnemen. Hierdoor zal uw kat dus minder snel op vogels en andere dieren buiten gaan jagen.

Zorg dat uw kat altijd naar binnen kan als hij dat wil. Hierdoor zal hij minder snel uit verveling gaan jagen. Ook jagen katten vooral in de nacht. Houd uw kat dus ‘s nachts binnen als u wilt voorkomen dat hij gaat jagen.

Besmettingen

Hoe meer uw kat buiten is, hoe groter de kans dat hij een besmetting oploopt. Denk hierbij aan vlooien, virussen en wormen. Zorg er daarom voor dat uw kat alle inentingen heeft gehad en ontwormd is. Ook kunt u anti-vlooienproducten zoals een vlooienband of anti-vlooienmiddel gebruiken om vlooien bij uw kat te voorkomen.

kat schaduw

Warm weer

Nu de temperaturen langzaam stijgen, is het handig om een aantal tips te hebben hoe u uw kat beschermd voor oververhitting.

Natuurlijk wilt u uw huis zo koel mogelijk houden, voor zowel u als uw dieren. Pas op met openstaande ramen, balkondeuren en kantelramen. Zorg dat deze niet zomaar dicht kunnen klappen, hier kan uw kat in bekneld raken. Zet deze op de haak of plaats er een hor tussen.

Zorg dat uw kat voldoende schaduwplekken heeft, ongeacht of het een binnen- of buitenkat is. De kat zal zelf kiezen waar hij wil gaan zitten of liggen om zijn warmte kwijt te kunnen.

Katten hebben vaak moeite met genoeg drinken. Zeker als het warm is, is het extra belangrijk dat uw kat genoeg vocht binnenkrijgt. Zorg dat er altijd voldoende vers water staat voor uw kat. U kunt ook een grotere bak met water neerzetten waar uw kat mee kan spelen.  

Krols

Wanneer het langer licht is buiten, worden veel poezen krols. Uw poes wordt dan vruchtbaar. Als uw poes krols is, zal zij graag naar buiten willen. Zeker als uw kat veel buiten komt, is er een kans dat zij zwanger raakt als zij niet gesteriliseerd of gecastreerd is.

Wilt u een zwangerschap voorkomen? Zorg dan dat uw poes gesteriliseerd of gecastreerd wordt of laat haar binnen of alleen buiten aan de lijn.

Gestolen of verdwaalde katten

Helaas gebeurt het nog zeer regelmatig dat katten gestolen worden. Dit komt voornamelijk voor bij raskatten, waar de dieven veel geld mee willen verdienen.

Tijdens het wandelen buiten kan uw kat verdwaald raken. Zeker als de kat nog niet eerder in de omgeving geweest is, kan hij verdwalen. Voorkom dat uw huiskat een zwerfkat wordt door uw kat te chippen en deze chip te registreren via Petlook. Hiermee kan u als baasje geïdentificeerd worden zodra uw kat gevonden wordt.

Gerelateerde artikelen