Deze website is beveiligd met een PKI overheidscertificaat.

Nieuwsoverzicht

Vermiste poes Utrecht duikt op in Vlaardingen

Een poes uit Utrecht is na vijf weken vermist te zijn geweest herenigd met haar eigenares. Volgens Dierenopvangcentrum Vlaardingen, waar het 15-jarige beestje was binnengebracht, was de vrouw „dolgelukkig.”

Silverlinde - dé opleider in veterinaire natuurgeneeskunde

Overweeg je een deeltijd beroepsopleiding waarbij de natuurlijke diergezondheid centraal staat? Maak dan snel kennis met Silverlinde, al ruim 20 jaar dé opleider in veterinaire natuurgeneeskunde. Met o.a. Peter Klaver als een van de medische docenten. De eerstejaars groepen starten half september, inschrijven is nog mogelijk.
www.silverlinde.com

Tweede Kamer: Fairfokprogramma

Afgelopen dagen is er via de media nogal wat aandacht aan fokkerij met honden (en katten) besteed; hierbij wat achtergrondinformatie ter nuance;

In maart 2019 is de toegevoegde brief van Minister Schouten naar de Tweede Kamer gegaan.

Eikenprocessierups dit jaar vermoedelijk nog erger!

De eikenprocessierups gaat, zodra het warmer wordt, dit jaar vermoedelijk voor extreem veel overlast zorgen. Niet alleen zijn er veel meer, maar het noodweer van de laatste dagen heeft er voor gezorgd dat ze zich nog meer verspreid hebben en daardoor moeilijker te bestrijden zijn.

Open dag Vogelhospitaal te Haarlem

Wil je ook een keer rond kijken in het Vogelhospitaal? Op 30 maart is de gezellige jaarlijkse Open Dag weer. Het Vogelhospitaal is dan open voor alle belangstellenden van 12.00 tot 16.00 uur. Een unieke kans voor een kijkje achter de schermen! De toegang is gratis.

uitnodiging open dag Vogelhospitaal te Haarlem

Afrikaanse varkenspest is in opmars!

Beste varkensliefhebbers opgelet! De Afrikaanse varkenspest is in opmars! De ziekte is zeer besmettelijk en vaak dodelijk voor varkens. Het virus is ongevaarlijk voor mensen.

Onderzoek: gezonde honden leven meer dan 2 jaar langer

Is mijn huisdier wel gezond? Dat is een vraag die niet zomaar wordt gesteld totdat er gedragsafwijkingen of andere afwijkingen worden geconstateerd. Naar schatting lijden 50% van onze huisdieren aan obesitas en overgewicht. 

Berichtgeving NOS over 'lekke' huisdierdatabanken

Dit nieuwsbericht is opgesteld naar aanleiding van de nieuwsberichten bij onder andere de NOS over “lekke” huisdierdatabanken en het feit dat u ergens in de afgelopen 18 jaar een account heeft ( of heeft gehad) bij Petlook.

Kat krijgt een verplichte chip, net als de hond.

Petlook wil, als oudste Internet databank voor gechipte huisdieren onderstaand initiatief graag onderschrijven, maar ook even wat nuance aanbrengen!

Het Huisdierhitteplan

Een "gezond verstand gids" voor huisdiereigenaren en huisdierverzorgers.

Huisdieren zijn net als mensen extra kwetsbaar bij hoge temperaturen; hierbij wat algemene adviezen en daaronder nog wat diersoortspecifieke onderwerpen.

Campagne Ontmasker de foute fokker

Geachte heer/mevrouw,

Malafide hondenhandel is een oorzaak van veel leed. Bij de puppy’s en moederhonden, maar zeker ook bij de kopers. Zij lopen het risico een ziek hondje te kopen dat ze al snel weer verliezen aan een wormeninfectie of nare ziekte als Parvo. Of de pup is slecht gesocialiseerd en angstig. Ook u kent ongetwijfeld de verhalen en misschien heeft u het meegemaakt in uw werk: enthousiaste nieuwe puppybaasjes die u een week later vol verdriet komen vertellen dat het diertje overleden is. Als dierenliefhebber én als professional wordt u niet vrolijk van zo’n verhaal.

Een prachtig alternatief voor gangbare eiwitten in huisdiervoeding: insecten!

TrovetTROVET introduceerde in oktober dieetvoeding op basis van insecten. TROVET Hypoallergenic (Insect) is speciaal samengesteld voor volwassen honden met voedselovergevoeligheid en is via de dierenarts verkrijgbaar.

Voedselovergevoeligheid is een belangrijke veroorzaker van maagdarm- en huidklachten bij honden. Het merendeel wordt veroorzaakt door dierlijke eiwitten. Door een nieuwe eiwitbron aan te bieden, kan een overgevoeligheidsreactie worden voorkomen. In Hypoallergenic (Insect) zijn larven van de Black Soldier Fly (BSF) als eiwitbron verwerkt. Er zijn in Europa nog geen producten voor dierlijke consumptie, waarin insecten als eiwitbron worden gebruikt. Dit maakt de kans zeer klein dat een hond hiervoor een allergie heeft ontwikkeld.

Vergiftigingen

Vergiftigingen

De afgelopen weken hebben wij het volgende in de praktijk meegemaakt:
Vergiftigingen door:

Chocolade:
Chocolade is giftig voor honden en katten! Heeft uw huisdier chocolade gegeten, neem dan direct contact op met uw dierenarts.
Theobromine in chocolade is niet giftig voor mensen, wel voor honden.

Serie Hondenleven in radioprogramma De ochtend

hondenlevenDeze week heeft het radio programma 'De ochtend' een serie over de vraag "Hoe kan het dat ondanks de enorme vraag naar honden de asiels nog steeds vol zitten?
Hieronder de links om de afleveringen te beluisteren:
Aflevering 1
Aflevering 2
Aflevering 3
Aflevering 4

Aflevering 5

Actie 4CYTE: gratis proefzakjes

4CYTE verpakkingen

 

Actie: Vervang pijnstillers Metacam, Novacam, Rimadyl, Previcox door 4CYTE zonder bijwerkingen!

Beschrijf uw positieve of negatieve ervaring met pijnstillers voor gewrichten en waarom uw hond of kat deze wel / niet nodig heeft?
U ontvangt een proefzakje 4CYTE (verkoopwaarde rond 25 euro) van 20 gram en een informatiefolder.

Overheid checkt chip dode huisdieren onvoldoende

Het Vara programma Kassa! besteedde 4 oktober 2014 aandacht aan het feit dat de overheid dode huisdieren onvoldoende controleert op een chip.

Verplichte vaccinatie hondsdolheid bij import puppies en nieuw dierenpaspoort

Jonge honden, katten en fretten moeten vanaf 29 december 2014 bij binnenkomst in Nederland verplicht gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Hierdoor zijn de jonge dieren minimaal 15 weken oud als ze naar Nederland komen. Ook worden de regels voor dierenpaspoorten strenger. Dit staat in een brief van staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. Oudere dieren moeten al gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid bij binnenkomst in Nederland.

Besluit Houders van Dieren in werking

Op 1 juli treedt het Besluit Houders van Dieren in werking. Dat brengt een aantal veranderingen met zich mee. Zo moet een verkoper van een dier voortaan verplicht schriftelijke informatie meegeven aan de nieuwe eigenaar.

Waar komen de nieuwe honden jaarlijks eigenlijk vandaan?

Jaarlijks komen er in Nederland duizenden nieuwe honden bij hun nieuwe baasjes. Maar waar komen ze eigenlijk vandaan? We vragen het aan Carien Radstake van (Stray) Animal Foundation Platform, die de nieuwe aanwas van honden in 2012 in Nederland onlangs heeft gepresenteerd op het Zwerfdierensymposium.

Hondenhandelaren en hondenkopers moeten hond verplicht registreren

Hondenhandelaren en hondenkopers moeten hond verplicht registreren Nieuwsbericht Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit | 10 september 2013 Hondeneigenaren die hun hond nog niet gechipt en geregistreerd hebben moeten dit zo snel mogelijk alsnog doen. Die oproep doet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De gegevens van geregistreerde honden komen terecht in een databank waarin staat waar de hond vandaan komt en wie de eigenaar is. Registratie helpt daarom bij de aanpak van illegale hondenhandel en maakt het mogelijk weggelopen honden bij hun eigenaar terug te brengen.

Wat is Petlook?

Petlook is een internetdatabank voor huisdieren met een chip. De eigenaar kan zelf zijn huisdier registreren, een foto plaatsen, een medisch dossier aanleggen en de gegevens van de dierenarts toevoegen. Petlook is een door de overheid erkende databank en is aangesloten bij SDGN, Stichting Samenwerkende Databanken Gezelschapsdieren Nederland, www.dierkwijt.nl, www.chipnummer.nl en diverse zoekmachines voor vermiste huisdieren.

Petlook Tip

Hondenkraan of ‘drinknippel’ Met een kraantje dat de hond zelf kan bedienen is het probleem van vers en schoon water definitief opgelost. Met deze zelfbediening heeft u geen omkijken meer naar de drinkbak.

Mijn hond is gechipt, wat nu?

Gechipt! En dan altijd registeren, maar waar? Op 1 april jongstleden werd de wet van kracht die bepaalt dat alle pups die worden geboren na 1 april 2013 voortaan moeten worden gechipt en geregistreerd. Hetzelfde geldt voor alle honden die na die datum vanuit het buitenland worden ingevoerd.

Petlook is door de overheid erkend!

Den Ham, 2 april 2013 Op 1 april 2013 is de nieuwe wetgeving ingegaan waardoor het verplicht is om pups geboren na 1 april 2013 te chippen en registreren. Hetzelfde geldt voor honden die na die datum worden ingevoerd vanuit het buitenland.

Nieuw! AnimalAlert!

Mijn huisdier is weggelopen. Wat nu? Ik heb een dier gevonden. Wat nu? Ik wil meehelpen met AnimalAlert: Ga naar www.animalalert.nl en volg de aanwijzingen op de website.

ANP: Check dode dieren op chip!

Check dode dieren op chip! 15-02-2011 17:32 DEN HAAG (ANP) – De tijd dat baasjes weken en soms nog langer blijven zoeken naar een weggelopen en intussen dood huisdier, is als het aan het CDA ligt, voorbij. De partij wil dat dode dieren die worden gevonden voortaan standaard worden gecontroleerd op de aanwezigheid van een chip.

Download folder (PDF)
Dier gevonden?
AlertAdvertentie