Deze website is beveiligd met een PKI overheidscertificaat.

Nieuwsoverzicht

Dierenbescherming: Chip je kat!

Peter vertelt: Huisdieren spelen geen rol bij het corona-virus!

Peter vertelt: Huisdieren spelen geen rol bij het corona-virus!

Europese aanpak broodfok

Het Europees parlement heeft met een grote meerderheid ingestemd om de broodfok bij honden aan te pakken. Er is een plan gelanceerd waarbij er een Europese registratie en identificatiesysteem komt voor honden wat in de toekomst uitgebreid kan worden naar de katten.

Is het nu runderhaar of ijzerdraad?

De hondenkoekjes die Elisa Louwen bij de Albert Heijn in  Utrecht heeft gekocht bevat geen ijzerdraad maar stug runderhaar volgens de woordvoerder van AH Ronald v.d. Aart.

Driehonderdduizend Euro extra voor dierenhulp

De gemeenteraad van Amsterdam trekt 300.000Euro extra uit voor dierenhulp bij minima. Mensen met een minimum te besteden inkomen kunnen op dit geld aanspraak maken voor bijvoorbeeld een bezoek aan de dierenarts.

Wat te doen tegen vuurwerkangst bij honden en katten

Vuurwerkangst bij zowel honden en katten is helaas een jaarlijks terugkerend probleem. Ongeveer 40-70% van de honden heeft een geluidsovergevoeligheid, waar vuurwerkangst onder valt. Ook katten kunnen aan vuurwerkangst lijden. 

Dierenbeul martelt kat in Maarssen

Een stok van twintig centimeter lengte met dorens is bij een kat op het Zwanenkamp in Maarssen in het achterste geduwd. Cynthia van Hal waarschuwt op facebook de omgeving om uit te kijken voor deze dierenbeul.

Brugge eerste stad zonder vuurwerk op oudejaarsavond

In de plaats van knallend vuurwerk zullen er in Brugge honderden drones de lucht in gaan om een spectaculaire lichtshow op ’t Zand te geven. Drones zijn diervriendelijk volgens Hannes Verschore van AndLights die de show gaat geven.

Het heerlijk avondje is weer in aantocht

Wat een heerlijk avondje voor ons is kan rampzalig zijn voor het geliefde huisdier. Een klein stukje chocolade kan een spoedrit naar de  dierenarts betekenen.

Kat buiten? Overtreding Europese regelgeving.

Twee juristen die werkzaam zijn op de Universiteit Tilburg Arie Trouwhorst en Han Somsen laten dit vandaag weten in Trouw.

Kater Joep na drie lange nachten eindelijk uit boom

Boomverzorger Joep Hinzen moest er aan te pas komen om kat Joep uit de boom te krijgen waar hij al sinds vrijdagavond in bevond. Op vrijdagavond kwam de kat niet zoals gebruikelijk naar huis en gingen de eigenaren op zoek naar hem, ze troffen hem luid miauwend aan hoog in een boom in het bos aan het Limvioveld in Amersfoort.

Zevenhonderd Rotterdamse katten gechipt.

Rotterdammers hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep om de katten om de katten te laten chippen en registreren zodat ze geïdentificeerd als ze ergens aangetroffen worden. De maand november is de maand dat de dieren in Rotterdam gratis gechipt worden.

Pippin wordt opgeleid om diabetes op te sporen

Het Radboud Universitair Medisch Centrum gaat samen met het KNGF Geleidehonden een English Working Cocker Spaniël  tot een medisch detectiehond. De twee instanties werken hiervoor ook samen met het Diabetes Fonds die het geheel financiert.

Ooo kom maar is kijken wat in ik mijn schoentje vind

Sinterklaas is weer in het land en van uit allerlei instanties wordt sint opgeroepen om goed na te denken voor dat hij een levend dier schenkt. Een lief klein hond of katje is door de sint heel snel gekocht maar heeft sint wel in de gaten dat diegene die het dier krijgt jarenlang voor het dier moet zorgen? En als sint dan het dier koopt weet hij dan op wat hij moet letten zodat hij een gezond en lief dier koopt en geen kat in de zak?

Dood door mishandeling wordt nog vaak niet bestraft

Ondanks dat er veel meer aandacht is voor diermishandeling wordt er hooguit twintig keer per jaar beroep gedaan op een forensisch team om een dier te onderzoeken op mishandeling, jammer genoeg maken politie en justitie niet vaker gebruik van de mogelijkheden van de forensische opsporing om mensen die dieren mishandelen aan te pakken.

Wie doet nou zoiets

Marieke Snel uit Almelo was gisteren in een bos aan het wandelen om natuurfoto’s te maken maar dat draaide iets anders, ze trof vier zwarte kittens aan in het bos.

Katten en kittens gedumpt in transportkooi

De Dierenambulance Zuid-Holland Zuid meld dat afgelopen week aan de Dortmondsestraat in de Bloemhof wijk te Rotterdam twee poezen en twee kittens zijn gedumpt in een portiek. De dieren zaten in een veel te kleine kooi met een zak voer er naast.

6de castratie- en sterilisatieactie in Lelystad

Vanaf 2013 hebben Dierenartsen Lelystad een jaarlijkse castratie- en sterilisatieproject voor mensen met een kleine beurs, zo hebben ze al in die jaren meer dan 200 katten geholpen. Op zaterdag 14 december zijn de dierenartsen en de assistenten weer van de partij in de operatiekamers van de dierenartsenpraktijk De Kempenaar.

Hond mag afscheid nemen van zijn baas in ziekenhuis.

In het Gronings universitair medisch centrum heeft kort geleden een hond op een waardige wijze afscheid mogen nemen van zijn baas die daar op sterven lag. Na afspraken gemaakt te hebben met het IC personeel mocht de hond zijn baas bezoeken, volgens de hoofdverpleegkundige van die afdeling, Carla Veldhuis, doen ze dit niet voor de eerste keer. “We vinden het belangrijk dat als er zo'n nauwe band is tussen baasje en hond, dat deze dan ook afscheid kan nemen.”

Niet bestrijdingsmiddel buxusmot maar vlooienmiddel dood de mezen.

De  hoge sterfte onder de koolmezen is hoogstwaarschijnlijk niet terug te voeren op de bestrijdingsmiddelen voor de  buxusmot maar honden- en kattenharen, zeggen onderzoekers.

Zieke hond en schaap in beslag genomen

Op een boerderij in Noord Holland heeft het NVWA in samenwerking met de dierenpolitie een zieke hond en 53 schapen in beslag genomen, in welke plaats de boerderij ligt willen de instanties niet bekend maken.

Albert Chernoff (Alley Cat) vermoord

Afgelopen dinsdag 5 november is de wereldberoemde Albert Chernoff vermoord op zijn bed aangetroffen. Albert Chernoff is als dierenredder bekend geworden door zijn programma op National Geographic.

Nieuw beleid in Brabant omtrent dierenmishandeling en ondermijnende criminaliteit

In de Provinciale staten van Noord Brabant is een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen zodat dierenmishandeling in het beleid tegen ondermijnende criminaliteit wordt opgenomen. Hierdoor kunnen in de toekomst in Noord Brabant de handhavers in het buitengebied (BOA’s, boswachters), de dierenpolitie en het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling gaan samenwerken om bijvoorbeeld de broodfokkers te stoppen en aan te pakken. De motie werd gesteund door alle bijna Brabantse partijen.

Dierenasiel wil eenmalig 50.000Euro

In Bruchem staat het Dierenopvanghuis De Bommelerwaard wat dringend verbouwd moet worden omdat het niet meer voldoet aan de huidige eisen, voor deze nieuw bouw hebben ze aan de gemeente Maasdriel een eenmalig bijdrage gevraagd van 50.000Euro.

Hond omgekomen bij ongeluk op A6

Donderdagavond is vlakbij de Ketelbrug op de A6 een hond aangereden, de baas van de hond had net een eenzijdig ongeval gehad en de hond vluchtte in paniek weg.

4.000 Mensen willen geen invoering hondenbelasting in Groningen

Vierduizend mensen uit de voormalige gemeentes Haren en Ten Boer hebben een petitie

ondertekend om de invoering  van hondenbelasting te stoppen. Binnen deze twee voormalige

gemeentes moet binnen twee jaar aan dezelfde regelgeving voldaan worden als in Groningen (stad).

Stop de illegale hondenhandel

De NVWA roept hondenhouders, handelaren en stichtingen die honden importeren op de regels voor identificatie en registratie (I&R) van honden beter na te leven.

Vermiste poes Utrecht duikt op in Vlaardingen

Een poes uit Utrecht is na vijf weken vermist te zijn geweest herenigd met haar eigenares. Volgens Dierenopvangcentrum Vlaardingen, waar het 15-jarige beestje was binnengebracht, was de vrouw „dolgelukkig.”

Silverlinde - dé opleider in veterinaire natuurgeneeskunde

Overweeg je een deeltijd beroepsopleiding waarbij de natuurlijke diergezondheid centraal staat? Maak dan snel kennis met Silverlinde, al ruim 20 jaar dé opleider in veterinaire natuurgeneeskunde. Met o.a. Peter Klaver als een van de medische docenten. De eerstejaars groepen starten half september, inschrijven is nog mogelijk.
www.silverlinde.com

Tweede Kamer: Fairfokprogramma

Afgelopen dagen is er via de media nogal wat aandacht aan fokkerij met honden (en katten) besteed; hierbij wat achtergrondinformatie ter nuance;

In maart 2019 is de toegevoegde brief van Minister Schouten naar de Tweede Kamer gegaan.

Eikenprocessierups dit jaar vermoedelijk nog erger!

De eikenprocessierups gaat, zodra het warmer wordt, dit jaar vermoedelijk voor extreem veel overlast zorgen. Niet alleen zijn er veel meer, maar het noodweer van de laatste dagen heeft er voor gezorgd dat ze zich nog meer verspreid hebben en daardoor moeilijker te bestrijden zijn.

Open dag Vogelhospitaal te Haarlem

Wil je ook een keer rond kijken in het Vogelhospitaal? Op 30 maart is de gezellige jaarlijkse Open Dag weer. Het Vogelhospitaal is dan open voor alle belangstellenden van 12.00 tot 16.00 uur. Een unieke kans voor een kijkje achter de schermen! De toegang is gratis.

uitnodiging open dag Vogelhospitaal te Haarlem

Afrikaanse varkenspest is in opmars!

Beste varkensliefhebbers opgelet! De Afrikaanse varkenspest is in opmars! De ziekte is zeer besmettelijk en vaak dodelijk voor varkens. Het virus is ongevaarlijk voor mensen.

Onderzoek: gezonde honden leven meer dan 2 jaar langer

Is mijn huisdier wel gezond? Dat is een vraag die niet zomaar wordt gesteld totdat er gedragsafwijkingen of andere afwijkingen worden geconstateerd. Naar schatting lijden 50% van onze huisdieren aan obesitas en overgewicht. 

Berichtgeving NOS over 'lekke' huisdierdatabanken

Dit nieuwsbericht is opgesteld naar aanleiding van de nieuwsberichten bij onder andere de NOS over “lekke” huisdierdatabanken en het feit dat u ergens in de afgelopen 18 jaar een account heeft ( of heeft gehad) bij Petlook.

Kat krijgt een verplichte chip, net als de hond.

Petlook wil, als oudste Internet databank voor gechipte huisdieren onderstaand initiatief graag onderschrijven, maar ook even wat nuance aanbrengen!

Het Huisdierhitteplan

Een "gezond verstand gids" voor huisdiereigenaren en huisdierverzorgers.

Huisdieren zijn net als mensen extra kwetsbaar bij hoge temperaturen; hierbij wat algemene adviezen en daaronder nog wat diersoortspecifieke onderwerpen.

Campagne Ontmasker de foute fokker

Geachte heer/mevrouw,

Malafide hondenhandel is een oorzaak van veel leed. Bij de puppy’s en moederhonden, maar zeker ook bij de kopers. Zij lopen het risico een ziek hondje te kopen dat ze al snel weer verliezen aan een wormeninfectie of nare ziekte als Parvo. Of de pup is slecht gesocialiseerd en angstig. Ook u kent ongetwijfeld de verhalen en misschien heeft u het meegemaakt in uw werk: enthousiaste nieuwe puppybaasjes die u een week later vol verdriet komen vertellen dat het diertje overleden is. Als dierenliefhebber én als professional wordt u niet vrolijk van zo’n verhaal.

Een prachtig alternatief voor gangbare eiwitten in huisdiervoeding: insecten!

TrovetTROVET introduceerde in oktober dieetvoeding op basis van insecten. TROVET Hypoallergenic (Insect) is speciaal samengesteld voor volwassen honden met voedselovergevoeligheid en is via de dierenarts verkrijgbaar.

Voedselovergevoeligheid is een belangrijke veroorzaker van maagdarm- en huidklachten bij honden. Het merendeel wordt veroorzaakt door dierlijke eiwitten. Door een nieuwe eiwitbron aan te bieden, kan een overgevoeligheidsreactie worden voorkomen. In Hypoallergenic (Insect) zijn larven van de Black Soldier Fly (BSF) als eiwitbron verwerkt. Er zijn in Europa nog geen producten voor dierlijke consumptie, waarin insecten als eiwitbron worden gebruikt. Dit maakt de kans zeer klein dat een hond hiervoor een allergie heeft ontwikkeld.

Vergiftigingen

Vergiftigingen

De afgelopen weken hebben wij het volgende in de praktijk meegemaakt:
Vergiftigingen door:

Chocolade:
Chocolade is giftig voor honden en katten! Heeft uw huisdier chocolade gegeten, neem dan direct contact op met uw dierenarts.
Theobromine in chocolade is niet giftig voor mensen, wel voor honden.

Serie Hondenleven in radioprogramma De ochtend

hondenlevenDeze week heeft het radio programma 'De ochtend' een serie over de vraag "Hoe kan het dat ondanks de enorme vraag naar honden de asiels nog steeds vol zitten?
Hieronder de links om de afleveringen te beluisteren:
Aflevering 1
Aflevering 2
Aflevering 3
Aflevering 4

Aflevering 5

Actie 4CYTE: gratis proefzakjes

4CYTE verpakkingen

 

Actie: Vervang pijnstillers Metacam, Novacam, Rimadyl, Previcox door 4CYTE zonder bijwerkingen!

Beschrijf uw positieve of negatieve ervaring met pijnstillers voor gewrichten en waarom uw hond of kat deze wel / niet nodig heeft?
U ontvangt een proefzakje 4CYTE (verkoopwaarde rond 25 euro) van 20 gram en een informatiefolder.

Overheid checkt chip dode huisdieren onvoldoende

Het Vara programma Kassa! besteedde 4 oktober 2014 aandacht aan het feit dat de overheid dode huisdieren onvoldoende controleert op een chip.

Verplichte vaccinatie hondsdolheid bij import puppies en nieuw dierenpaspoort

Jonge honden, katten en fretten moeten vanaf 29 december 2014 bij binnenkomst in Nederland verplicht gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Hierdoor zijn de jonge dieren minimaal 15 weken oud als ze naar Nederland komen. Ook worden de regels voor dierenpaspoorten strenger. Dit staat in een brief van staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. Oudere dieren moeten al gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid bij binnenkomst in Nederland.

Besluit Houders van Dieren in werking

Op 1 juli treedt het Besluit Houders van Dieren in werking. Dat brengt een aantal veranderingen met zich mee. Zo moet een verkoper van een dier voortaan verplicht schriftelijke informatie meegeven aan de nieuwe eigenaar.

Waar komen de nieuwe honden jaarlijks eigenlijk vandaan?

Jaarlijks komen er in Nederland duizenden nieuwe honden bij hun nieuwe baasjes. Maar waar komen ze eigenlijk vandaan? We vragen het aan Carien Radstake van (Stray) Animal Foundation Platform, die de nieuwe aanwas van honden in 2012 in Nederland onlangs heeft gepresenteerd op het Zwerfdierensymposium.

Hondenhandelaren en hondenkopers moeten hond verplicht registreren

Hondenhandelaren en hondenkopers moeten hond verplicht registreren Nieuwsbericht Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit | 10 september 2013 Hondeneigenaren die hun hond nog niet gechipt en geregistreerd hebben moeten dit zo snel mogelijk alsnog doen. Die oproep doet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De gegevens van geregistreerde honden komen terecht in een databank waarin staat waar de hond vandaan komt en wie de eigenaar is. Registratie helpt daarom bij de aanpak van illegale hondenhandel en maakt het mogelijk weggelopen honden bij hun eigenaar terug te brengen.

Wat is Petlook?

Petlook is een internetdatabank voor huisdieren met een chip. De eigenaar kan zelf zijn huisdier registreren, een foto plaatsen, een medisch dossier aanleggen en de gegevens van de dierenarts toevoegen. Petlook is een door de overheid erkende databank en is aangesloten bij SDGN, Stichting Samenwerkende Databanken Gezelschapsdieren Nederland, www.dierkwijt.nl, www.chipnummer.nl en diverse zoekmachines voor vermiste huisdieren.

Petlook Tip

Hondenkraan of ‘drinknippel’ Met een kraantje dat de hond zelf kan bedienen is het probleem van vers en schoon water definitief opgelost. Met deze zelfbediening heeft u geen omkijken meer naar de drinkbak.

Mijn hond is gechipt, wat nu?

Gechipt! En dan altijd registeren, maar waar? Op 1 april jongstleden werd de wet van kracht die bepaalt dat alle pups die worden geboren na 1 april 2013 voortaan moeten worden gechipt en geregistreerd. Hetzelfde geldt voor alle honden die na die datum vanuit het buitenland worden ingevoerd.

Petlook is door de overheid erkend!

Den Ham, 2 april 2013 Op 1 april 2013 is de nieuwe wetgeving ingegaan waardoor het verplicht is om pups geboren na 1 april 2013 te chippen en registreren. Hetzelfde geldt voor honden die na die datum worden ingevoerd vanuit het buitenland.

Nieuw! AnimalAlert!

Mijn huisdier is weggelopen. Wat nu? Ik heb een dier gevonden. Wat nu? Ik wil meehelpen met AnimalAlert: Ga naar www.animalalert.nl en volg de aanwijzingen op de website.

ANP: Check dode dieren op chip!

Check dode dieren op chip! 15-02-2011 17:32 DEN HAAG (ANP) – De tijd dat baasjes weken en soms nog langer blijven zoeken naar een weggelopen en intussen dood huisdier, is als het aan het CDA ligt, voorbij. De partij wil dat dode dieren die worden gevonden voortaan standaard worden gecontroleerd op de aanwezigheid van een chip.

Download folder (PDF)
Dier gevonden?
AlertAdvertentie