Deze website is beveiligd met een PKI overheidscertificaat.

Mijn hond is gechipt, wat nu?

Op 1 april jongstleden werd de wet van kracht die bepaalt dat alle pups die worden geboren na 1 april 2013 voortaan moeten worden gechipt en geregistreerd. Hetzelfde geldt voor alle honden die na die datum vanuit het buitenland worden ingevoerd.

Wie registreert en waar?
De registratie van pups en buitenlandse honden gebeurt door de houder, fokker of importeur van de hond, bij een door de overheid aangewezen en erkende databank. De overheid speelt verder geen inhoudelijke rol bij die gegevensopslag, tenzij er opsporingsinstanties in het spel zijn. Petlook is één van de door de overheid erkende Nederlandse databanken. Fokkers, hondenhandelaren en herplaatsstichtingen kunnen zich onder meer bij Petlook registreren, maar ook alle nieuwe baasjes van pups en/of geïmporteerde honden.

Nu is de hond gechipt en geregistreerd, en dan?
Uit onderzoek blijkt dat meer dan 40% van hondenbezitters denkt dat de hond bij een andere instantie geregistreerd staat ( dierenarts, asiel of chipfabrikant bijvoorbeeld) dan bij een erkende databank, zoals Petlook. Iedere chip bevat een uniek registratienummer, dat uitsluitend af te lezen is met een zogenaamde chipreader. De databank zorgt voor een koppeling tussen de adresgegevens van de eigenaar en het chipnummer. Er staan dus geen adresgegevens op de chip zelf!

Een gechipt dier wordt eenvoudig met zijn eigenaar herenigd als het bij een databank geregistreerd staat. Zonder chip kan het dier niet geïdentificeerd worden; zonder registratie bij een databank zijn de adresgegevens van de eigenaar niet bekend. Daarom is het belangrijk dat de adresgegevens in de databank up-to-date blijven. Verandert het dier tussentijds van eigenaar, dan zijn de oude én nieuwe eigenaar verplicht de gegevens aan te passen.

Chippen via een Petlook- account?
Voor het aanmaken van een account bij ‘Unique-selling-point' Petlook betaalt u een bedrag van 7,50 euro, die na het registratieproces met een eenmalige machtiging of via Ideal wordt betaald. Voor dit bedrag kan een onbeperkt aantal huisdieren worden toegevoegd, worden alle wijzigingen geactualiseerd en eerdere registraties verwijderd. Uiteraard kunnen ook gechipte katten en andere huisdieren bij Petlook geregistreerd worden. De gratis helpdesk is bereikbaar via info@petlook.nl en op verzoek wordt de nieuwsbrief kosteloos toegestuurd. Het account is daarna drie jaar geldig. Zie voor alle overige informatie: www.petlook.nl.

Download folder (PDF)
Dier gevonden?
AlertAdvertentie