Deze website is beveiligd met een PKI overheidscertificaat.

Kat krijgt een verplichte chip, net als de hond.

“Een Kamermeerderheid wil dat gemeenten de mogelijkheid krijgen om het chippen van katten te verplichten. Dat zegt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. Hij wil het kabinet vanmiddag in een debat over dierenwelzijn vragen om zijn plan voor een kattenchip over te nemen.

Volgens De Groot zijn er Nederland zo'n 2,6 miljoen huiskatten. Daarvan komen jaarlijks ruim 35.000 weglopers in een asiel terecht. Daarnaast zijn er naar schatting 1 miljoen verwilderde dieren, die veel overlast veroorzaken.

Door een verplichte chip, die nu al voor honden bestaat, kunnen weggelopen katten sneller bij hun eigenaar worden terugbezorgd, zegt De Groot. Hij heeft zich al verzekerd van de steun van de coalitiegenoten VVD, CDA en ChristenUnie. Ook de Partij voor de Dieren is voor een chipplicht. Daarmee is er een ruime Kamermeerderheid.

Volgens D66 hebben 37 gemeenten - waaronder de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht - gevraagd om de mogelijkheid om een chipplicht op te leggen”

chippen van katten

Chippen van katten, en nu verder?

Alleen het chippen van katten is onvoldoende. De chip en dus ook het dier en de eigenaar moeten ook ergens geregistreerd worden! Bij Petlook kan iedereen met een geldig account al zijn/haar huisdieren op dat ene account registreren.

Dus iedereen die al een hond geregistreerd heeft, kan gratis op datzelfde account zijn/haar katten registreren.

Petlook pleit al jaren voor het controleren op een chip van alle doodgereden katten, die via de gemeentewerf naar de destructie gaan;

Als een gemeente het chippen van katten verplicht stelt, zou de gemeente dan ook de gevonden dode katten gaan controleren? En de baasjes op de hoogte stellen dat de kat is gevonden?

Download folder (PDF)
Dier gevonden?
AlertAdvertentie