Deze website is beveiligd met een PKI overheidscertificaat.

Eikenprocessierups dit jaar vermoedelijk nog erger!

De eikenprocessierups gaat, zodra het warmer wordt, dit jaar vermoedelijk voor extreem veel overlast zorgen. Niet alleen zijn er veel meer, maar het noodweer van de laatste dagen heeft er voor gezorgd dat ze zich nog meer verspreid hebben en daardoor moeilijker te bestrijden zijn.

Momenteel worden er al op veel plaatsen zeer grote aantallen rupsen aangetroffen en daardoor ontstaat ook meer overlast. Honden kunnen last krijgen door te snuffelen in bermen aan nesten of ze in hun bek nemen. Paarden en koeien zijn ook gevoelig voor deze rups. Vooral als ze onder eiken grazen of als ze veevoergras eten dat in de buurt van aangedane eiken is verzameld. De ‘allergische’ reactie kan dodelijk zijn. Kortom, houd uw dieren uit de buurt van besmette bomen.

Bij paarden zijn klachten gezien door de brandharen van deze rups. Er ontstaat zwelling en roodheid van de lippen en het slijmvlies in de mond. De tong kan gaan zwellen en er kunnen blaren ontstaan. De dieren krijgen veel jeuk, gaan speekselen en kunnen moeite met slikken krijgen. Vaak raken ook de ogen ontstoken. Daarnaast kunnen ze diarree en koorts krijgen. De verschijnselen ontstaan vaak acuut tot hooguit binnen enkele uren. Het is belangrijk als u enkele van bovenstaande verschijnselen bij uw dier ziet en het komt mogelijk door de processierups de mond meteen te spoelen om de brandharen te verwijderen. Draag hierbij handschoenen zodat u zelf geen irritatie op uw huid krijgt.

Neem contact op met uw dierenarts zodat er een injectie kan worden gegeven tegen de allergische reactie.

Download folder (PDF)
Dier gevonden?
AlertAdvertentie