Deze website is beveiligd met een PKI overheidscertificaat.

Hond mag afscheid nemen van zijn baas in ziekenhuis.

In het Gronings universitair medisch centrum heeft kort geleden een hond op een waardige wijze afscheid mogen nemen van zijn baas die daar op sterven lag. Na afspraken gemaakt te hebben met het IC personeel mocht de hond zijn baas bezoeken, volgens de hoofdverpleegkundige van die afdeling, Carla Veldhuis, doen ze dit niet voor de eerste keer. “We vinden het belangrijk dat als er zo'n nauwe band is tussen baasje en hond, dat deze dan ook afscheid kan nemen.”

 

“De hond was aanwezig bij de reanimatie. In feite werd het baasje weggerukt uit zijn leven. Ook de hond moet, net als mensen, verder. Samen met de partner en vrienden is de hond naar het UMCG gekomen”, vertelt Veldhuis. “Hij is toen op het bed geplaatst en hij is heel mooi naar patiënt toe gekropen en heeft zich daar genesteld. Hij was in het beginnen onrustig maar na korte tijd rustig gaan liggen. We zagen dat de hond na een tijdje via de schoot van de partner het bed afstapte. Toen was het voor ons heel duidelijk: hij heeft afscheid genomen.”


Na later contact met de nabestaanden blijkt dat de hond heel ontspannen lijkt ondanks dat hij en zijn baasje voorheen een twee-eenheid was en dat de hond goed afscheid heeft genomen. Volgens Carla Veldhuis zijn veel ziekenhuizen huiverig voor de procedure zeker als het om de IC gaat, vooral de hygiëneregels zijn dan het grote struikelblok en dan niet alleen de kamer van de patiënt die bezocht wordt door de hond maar ook die van andere patiënten.

In het UMCG zullen ondanks de hygiëneregels altijd de afweging maken in hoeverre het belangrijk is dat het6 dier en zijn baas afscheid kunnen nemen. “Dit vinden we gewoon belangrijk”, zegt Carla.

 

Lees meer dierennieuws op: https://actueeldierennieuws.nl/

Download folder (PDF)
Dier gevonden?
AlertAdvertentie